tiistai 15. joulukuuta 2015

Musiikilla maailmalle

Tällä kertaa keskitymme alumnihaastattelussamme musiikin tuottamiseen. Haastateltavanamme on viime kevään ylioppilas Arttu "Artuhax" Heikkinen, jolta ilmestyy uutta musiikkia perjantaina 18.12.2015. Tässä Artun mietteitä haastattelukysymyksiimme:


Kuinka kauan olet tehnyt musiikkia?
– Aloitin musiikin tekemisen varhain jo ennen lukioon menoa. Vielä sitäkin ennen minulla meni useampi vuosi opetella musiikin teoriaa, säveltämistä sekä ennen kaikkea musiikkiteknologian ja elektronisen soundin luomiseen tarvittavaa pohjatietoa.

Miten kiinnostuit oman musiikin tekemisestä?
– Jo lapsesta lähtien olen ollut musiikin parissa kokoajan, mutta jostain syystä elektroninen musiikki vei minut mennessään. Kuuntelin paljon "ison maailman" artisteja ja uskoin, että jos vain jaksaa yrittää niin voi itsensäkin sieltä muiden joukosta joskus vielä löytää. Musiikin tekeminen on minulle nautinnollista, sillä kaikki melodiat, sointukuviot ja rytmi tulevat omasta pääkopasta, mikä on hienoa sitten mallintaa musiikkiteokseksi, jonka kaikki voivat kuulla omilla korvillaan. Joskus ihan yllättäen huomaan vihelteleväni jotain melodian pätkää mitä en ole oikeastaan ikinä mistään muualta kuullut. Silloin pitää toimia ja nopesti: äänitän usein puhelimeni nauhurille nuo kaikki hyräilyt ja siitä ne sitten ajan kuluessa muotoutuvat kokonaisiksi kappaleiksi.


Miten kuvailisit tekemääsi musiikkia?
– Tähän ei ole ihan helppo vastata, mutta yritän parhaani. Tämän vuoden aikana olen tuottanut yhteensä kuusi eri musiikkiteosta ja jokaisessa on jotain eri tyylistä, koska olen pitkän aikaa koittanut hakea ja tarkentaa sitä, millaista musiikkia minun tulisi tehdä nyt ja jatkossa - mutta, paljastan yhden salaisuuteni liittyen kappaleiden luonteeeseen, jota välttämättä muut eivät ole hoksanneet: Tavoitteenani on tehdä biisejä, joissa jokaisesta löytyy sellaista vastakkainasettelua. Esim. kesällä ja syksyllä julkaisemani "All As Before" ja "Eternity" sisältävät molemmat sellaisen unenomaisen "dropin", joissa yritän tuoda esille kuuloaistia kutkuttelevaa harmoniaa. Se on ikään kuin hengähdystauko kappaleen muiden osien välissä. Se mielestäni erottaa selvästi musiikkini muusta maailman musiikista. Kertosäkeet vuorostaan tahtovat usein olla armotonta bassomusaa, jonka tarkoitus on tuntua selkäytimessä asti. Pääpiirteissään musagenreni on kuitenkin Trance ja Electro House. Tiedän sen, että musikkiini hakee vielä omaa paikkaansa, mutta pikkuhiljaa minulle on alkanut selvitä millaista musiikkia minun pitää tehdä ja vakiintunua juuri enemmän siihen.

https://soundcloud.com/artuhax/lost-from-way-ft-anni-preview

Kenelle musiikkisi on suunnattu?
– Musiikki kuuluu kaikille tässä maailmassa. Se ei ole vain mölyä, joka soi kaiuttimista, vaan se on mielestäni enemmänkin mielentila. Minun musiikkini on parhaiten tavoittanut juurikin nuorison, joka ei ujostele pistää jalalla koreasti niin kotona kuin yökerhossa. Toki jokaisella on aivan oma musiikinmakunsa, mutta meistä aina löytyy se, joka pitää kovasta elektromusasta. En usko, etteikö musiikkini sopisi jollekin. ;)


Mistä saat ideat biiseihisi?
– Kaikki uudet ideat syntyvät mielen uumenissa. Oikeanlainen ympäristö ja fiilis päästävät helposti luovuuteni valloilleen, joka aina johtaa uusiin biiseihin. Toisaalta esimerkiksi tämä tuleva yhteisproggis Annin kanssa meni hieman eri reittiä pitkin. Aluksi minulla oli mielesssä sanoja, sitten jo virkkeitä asioista, joista tuntui hyvältä tehdä aikaan musiikkiteos. Sen jälkeen aloin hakemaan sointuja sanojen tueksi. Jokaisella tekemälläni kappaleella on aivan oma tarinansa. Siihen ovat vaikuttaneet niin vuodenaika, ystävien kanssa hengailu, omat tuntemukset jne. tätä voisin itsessään jatkaa loputtomiin asti.

Kauanko yhden biisin tekeminen kestää?
– Keskimäärin 40-60 tuntia riippuen vähän siitä, kuinka "valmis" kappale on idealtaan jo valmiina päässä. Koko prosessi vie yleensä pari kuukautta.


Millaisia vaiheita siihen kuuluu?
– Kaikki alkaa ideoiden siirtämisestä pään sisältä nuoteiksi paperille ja midi-klippeiksi tietokoneelle. Samalla etsin oikeanlaisia instrumentteja ja soundia eli juuri sitä minkälaisena sen mielessäni kuulen. Se on kaikista vaikein prosessi, mutta myös tärkein. Sen jälkeen alkaa loputon uurastus miksauksen parissa. Biisin viimeistelyyn kuuluu sen koekuunteleminen eri kaiutinkokoonpanoilla ja erilaisissa ympäristöissä. Muistan hyvin alkuajoilta, kuinka kaverin autossa testailtiin lähes valmiita biisejä ja sitä myöten sai vielä vähäsen hienosäädettyä kokonaissoundia parempaan päin. Sitten kappale menee masterointiin ja on sen jälkeen valmis julkaistavaksi.

Mitä jatkosuunnitelmia sinulla on musiikin ja muun elämän suhteen?
– Musiikki on minulle aikalailla kaikki kaikessa. Haluan tehdä ja kehittää sitä läpi elämän aivan loppuun asti. Vaikka se välillä stressaa ehkä liikaakin niin ajattelen, että vielä joku päivä tästä tehdään oikeasti isoa. Muutan ensi syksynä 2016 Hollantiin opiskelemaan Fontyksen ammattikorkeakouluun teknologiaa ja juuri siinä painottuen musiikkiteknologian pariin. Hollanti on kotipaikka elektroniselle musiikille ja koen sen olevan minulle oikea paikka edistää tätä isoa projektiani eteenpäin. Nyt kun saan julkaistua tämän uusimman teoksen niin ajattelen vähän aikaa ottaa vapaata musiikin tuottamisesta ja sen sijaan nauttia juuri enemmän ihmisten kanssa olemisesta ja elämästä ylipäänsä, sillä se on se avain musiikin tekemiseen.

Biisin äänitystä lukion äänitysstudiossa, laulajana Anni

Millaiset "eväät" sait Kuhmon yhteislukiosta tulevaisuuden varalle?
– Lukio oli kieltämättä kyllä elämäni parasta aikaa. Vaikka tuskin olin se ryhmän neroin sieltä luokasta niin silti se antoi minulle aikaa pohtia juuri lisää tulevaisuuden suunnitelmista. Alunpitäen lähdin lukioon juuri musiikin vuoksi. Keväällä valmistumisen jälkeen olen huomannut sen, kuinka lukio on tehnyt minusta juuri enemmän määrätietoisemman. Lukiossa opitut asiat vaikuttavat päätösten tekoon ja asioiden pohtimiseen huomaamattani.

Mitä haluaisit sanoa blogimme lukijoille?
– Tavoitelkaa mahdottomuutta ja varatkaa aina aikaa kavereille. Oikeastaan sen avulla olen tähän päivään mennessä saanut kaikki vaikeatkin tavoitteeni toteutettua. Vaikka Kuhmo on pieni paikka isossa maailmassa, täältäkin voi edetä huipulle. Tämän lisäksi haluisin kiittää muita kuhmolaisia nuoria avoimuudesta ja yhteistyöstä. Ootte mahtavaa porukkaa!!!

Artuhaxin uusin biisi julkaistaan 18.12. Spotifyssä, iTunesissa ja Beatportissa. Biisissä laulaa Anni Komulainen. Tässä linkki previewiin: https://soundcloud.com/artuhax/lost-from-way-ft-anni-preview

Kiitos mielenkiintoisesta haastattelusta ja menestystä tulevaisuuden suhteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...