perjantai 3. toukokuuta 2013

Comenius-matkalla Saksassa

Kuhmon yhteislukion Comenius-projekti alkoi syksyllä 2011. Aiheena oli ”Promoting Equality at Secondary Schools”, eli tasa-arvon edistäminen toisen asteen kouluissa. Meidän suomalaisten lisäksi projektiin osallistui opiskelijoita Puolasta, Tsekistä, Espanjan Kataloniasta, Italiasta sekä Saksasta. Projektin aikana järjestettiin kolme opiskelijamatkaa: Puolaan Gdanskiin, ja kaksi reissua Saksaan Hombergiin. Lisäksi ohjaavat opettajat Minna Tiainen ja Aleksi Rinne kävivät Napolissa Italiassa ja Tortosassa Espanjassa.

 



Projektin viimeinen tapaaminen pidettiin Saksassa Hombergissa, jossa oli edustajia jokaisesta osallistujamaasta. Opiskelijakonferenssissa saimme kuunnella muiden maiden tekemiä esitelmiä mm. naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja seksistisestä mainonnasta. Meidän esitelmämme nimi oli ”Naiset, politiikka ja tasa-arvo”. Esitelmää varten haastattelimme politikkoja Mari Kiviniemi, Paula Lehtomäki, Merja Kyllönen ja Anna Kontula. Haastatteluissa keskityimme mm. median ja ulkonäön vaikutuksiin. Saimme selville, että media vaikuttaa yllättävän paljon naispoliitikkojen uraan. Naisille on myös miehiä tärkeämpää huolehtia ulkonäöstään, jotta heidät otettaisiin vakavasti.



 
Matkaan kuului vierailu Kasselin kaupungissa, jossa saksalainen poliitikko Susanne Selbert kertoi meille tasa-arvon kehityksestä Saksassa. Asioihin oli vaikuttanut myös hänen oma isoäitinsä. Tämän lisäksi keskustelimme naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta työelämässä.


Esitelmien lisäksi ohjelmaan kuului laulua ja tanssia, ja niiden kautta tutustuimme muiden maiden kulttuureihin. Myös yhteisillä illallisilla, joihin eri maalaiset laittoivat vuorotellen ruokaa, oli helppo tutustua muihin. Yhtenä päivänä meille järjestettiin urheilumahdollisuuksia, kuten seinäkiipeilyä, nyrkkeilyä, koripalloa ja zumbaa. Koska vietimme paljon aikaa yhdessä, saimme paljon ystäviä eri maista.



 

Projekti antoi paljon uusia kokemuksia ja näkökulmia. Monet haastatteluista saamamme tiedot olivat yllättäviä, kuten että media toisinaan vääristelee asioita ja voi aiheuttaa väärinymmärryksiä. Projekti siis opetti meille mediakriittisyyttä. Yksi projektin päätavoitteista oli Euroopan maiden tuominen lähelle toisiaan, ja kansainvälinen toiminta. Mielestämme olisi hyvä, että tällaisia projekteja järjestettäisiin tulevaisuudessakin, koska ne antavat erilaisia valmiuksia kuin koulun normaalissa oppimisympäristössä voi saada.



Projektissa mukana olleet oppilaat: Minna Pääkkönen, Elina Pikkarainen, Essi Kyllönen, Saara Kyllönen, Veera Heikkinen, Assi Kiirikki, Katja Mäkeläinen ja Erika Kampman (ylläolevassa kuvassa vain Veera)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...