Kuhmon kaupungille myönnettiin vuonna 2019 Unescon luovien kaupunkien verkoston kirjallisuuskaupunkistatus. Tämän pohjalta lähdimme liikkeelle, kun suunnittelimme projektiamme. Projektin nimeksi tuli "Unescon kirjallisuuskaupunkistatus näkyväksi". Tavoitteena on siis tämän statuksen näkyvyyden lisääminen ja samalla luoda nuoria ja matkailijoita kiinnostava tapa lähestyä kirjallisuutta ja paikallista kulttuuriperintöä.
Projekti koostuu kahdesta osasta, jossa kummassakin on useampia alatavoitteita. Mikäli pandemiatilanne sallii, projektiin osallistuvalla pienehköllä porukalla olisi tarkoitus tehdä 3-4 päivää kestävä matka Irlannin pääkaupunkiin Dubliniin, jossa on vahvat perinteet kulttuurin ja kirjallisuuden arvostamisessa. Matka Dubliniin toimii benchmarking -reissuna sen suhteen miten Unescon kirjallisuuskaupunkistatus näkyy kaupungin markkinoinnissa ja palveluissa. Matkan aikana ohjelmassa voisi olla esimerkiksi vierailu paikallisessa musiikkipainotteisessa oppilaitoksessa ja pakohuoneisiin tutustuminen.
Toinen (edellistä konkreettisempi ja tässä maailmantilanteessa helpommin toteutettavissa oleva) osa projektia on pakohuoneen prototyypin suunnittelu Kuhmoon. Pakohuone on seikkailupeli, jossa ryhmä ihmisiä suljetaan pienehköön tilaan ja heillä on tunti aikaa ratkaista erilaisia pulmatehtäviä päästäkseen huoneesta ulos. Pakohuoneessa voi esimerkiksi oppia uusia asioita, kokea onnistumisen elämyksiä, ryhmäytyä ja irtaantua arjesta uppoutumalla pelin kiemuroihin. Pakohuoneen aihepiiri tulee tavalla tai toisella liittymään Kuhmolle myönnettyyn kirjallisuuskaupunkistatukseen ja siinä yhdistyvät äidinkieli, englanti ja musiikki.
Lukiomme toimii projektissa yhteistyössä Kuhmon kaupungin, Kuhmon kaupunginkirjaston, Juminkeko-säätiön ja Runonlaulu Akatemian kanssa. Pyrimme aloittamaan projektin työstämisen syksyn aikana.
Teksti: Sanna ja projektihakemusta laatinut ryhmä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti