tiistai 23. marraskuuta 2021

Lukio kirjastolla

Lukiolaiset siirtyivät opiskelemaan kirjaston remontoituihin tiloihin tänä lukuvuonna. Kirjaston tilat ovat tulleet opiskelijoille sekä henkilökunnalle nopeasti tutuiksi ja välimatkoihinkin on jo totuttu. Esimerkiksi lounastauolla opiskelijat kävelevät lyhyehkön matkan Tuupalassa olevaan ruokalaan ja kuvaamataidon tunneille kävellään tai siirrytään muulla tavoin Oppimiskeskukselle, joka sijaitsee noin kolminkertaisen matkan päässä ruokalaan verrattuna.  

Kuva: Pekka Agarth

Rakennuksena kirjasto on erittäin kaunis ja hieno arkkitehtuuriltaan (lisätietoa rakennuksesta tästä). Myös sijainti Pajakkakosken rannalla on mainio. 


Lukiolaisten luokat jakautuvat neljään eri kirjaston tilaan. Ensimmäinen luokka sijaitsee heti pääovien vieressä ja loput kolme sijoittuvat kirjaston perälle. Ensimmäisessä luokassa valoa riittää sen upeiden ikkunoiden sekä tyylikkäiden kattolamppujen valossa. Maisemat Pajakkakoskelle ovat rentouttavat. Tämä luokka on monien suosikkiluokka, ainakin henkilöstön keskuudessa. Luokan älytaulu ja opettajan säädeltävä pöytä uusine tietokoneineen ja dokumenttikameroineen ovat osa nykyaikaisen luokan varustelua. Tämä tila on kirjaston asiakkaiden käytössä sen jälkeen kun lukion oppitunnit ovat kultakin päivältä ohi. Tämä tarkoittaa klo 15.00 muina päivinä paitsi tiistaina, jolloin tunteja voi olla 16.30 saakka.  


Luokka KI4 sijaitsee kirjaston palvelupisteen läheisyydessä vasemmalla. Luokassa on lasiset seinät ja verhot. Tila on avara, mutta pienenä ongelmana toistaiseksi on kaikuminen. Tätä ollaan ratkaisemassa ehkäpä akustiikkalevyillä tai muilla ratkaisuilla. Myös tämä tila on kaikkien kirjaston käyttäjien käytettävissä kokoustilana. Tilassa on myös kahvinkeitin, mutta itse kahvin juominen täytyy suorittaa varovaisesti, jotta kokolattiamatto ei likaantuisi. Parasta olisi, jos kahvi juotaisiin jossain muualla. 


Kirjaston perällä olevassa luokassa KI2 ei ainakaan tule koppiin joutumisen tunnetta, sillä tila on avoin ja osa varsinaista kirjastoa. Tila myös osaa kaikua, joten esimerkiksi uusia hienoja älytauluja käyttäessä, opettajat ovat saaneet olla varovaisia, että volyymi ei ole liian suurella. Tämä tila on sellainen, että kirjaston asiakkaat saattavat joskus hiippailla kirjahyllyjen vieressä oppituntien aikanakin, mutta ei siitä mitään haittaa ole! Tilan ikkunoista avautuu näkymä Pajakkakoskelle ja ikkunaseinän vieressä olevissa "työpisteissä" istuu monesti joko kirjaston asiakkaita tai lukion hyppytuntia viettämässä opiskelijoita. 
  


Lukion tiloina on vielä yksi luokkatila, KI3, joka löytyy entisen musiikkiosaston paikalta. Tämä tila on erikoisen muotoinen, mutta toimii opetuskäytössä yllättävänkin hyvin. Yllätyksenä opiskelijoille saattaa tulla se, että takarivin keskustelut kuuluvat erittäin hyvin opettajan paikalle, joten ei kannata puhua kovin salaisia asioita oppituntien aikana! :) Tähänkin luokkaan on tulossa akustiikkalevyt, jotka poistavat tällä hetkellä olevaa kaikua. 

Kaikissa luokissa on kirjastolla jo entuudestaan olleet tuolit, jotka ovat erivärisiä eri luokissa. Tämä piristää mukavasti ja antaa väriä muuten valko-harmaasävyisiin tiloihin. Pulpetit on siirretty puhdistamisen jälkeen kirjastolle Piilolan tiloista. 



Myös hyppytunteja varten löytyy oivia paikkoja niiden viettämiseen. Kirjat ovat myös luonnollisesti lähellä ja helposti saatavilla niitä tarvittaessa. Ylhäällä, niin sanotussa "lintutornissa" voi nähdä miltei koko kirjaston. Monet opiskelijat viettävät aikaa myös akvaarion läheisyydessä tai lehtien lukemiseen tarkoitetussa aulatilassa.

Kahvikone on osoittautunut aika suosituksi
Kirjastossa voi tutustua erilaisiin vaihtuviin taidenäyttelyihin

Entäpä sitten henkilökunnan tilat? Opettajille on yksi yhteinen työhuone, jossa olemme sulassa sovussa, harvemmin kuitenkin enemmän kun 2-3 yhtä aikaa. Opettajien työtila sijaitsee kirjaston takahuonetiloissa, lähellä kirjastoauton lastauspaikkaa. Jokaiselle opettajalle on säädettävä työpöytä sekä lukittava säilytyskaappi. Läppäri ja työtuoli on kullakin omien toiveiden mukainen kooltaan ja muodoltaan. Taukotila ("kahvihuone") on erikseen.

Biologianope Salla tarkistamassa opiskelijoiden tehtäviä

Kanslia on vielä toistaiseksi kaaoksessa, sillä sinne ei ole vielä ehditty siirtää kaappeja tavaroiden säilytystä varten. Kanslia sijaitsee luokkien KI3 ja KI4 kulmauksessa, kirjaston takatiloissa. Kansliassa säilytetään esimerkiksi opiskelijoiden käytössä olevia läppäreitä ja ensimmäisen vuosikurssin oppikirjoja. Lukion kanslisti on paikalla ennalta ilmoitettuna aikoina, mutta vielä toistaiseksi enemmän Piilolan koululla.


Sellaiset ovat lukion tilat kirjastolla; odotamme innolla sitä, että myös Tuupalan remontti valmistuu!

Teksti ja kuvat: Ida ja Sanna

maanantai 11. lokakuuta 2021

Retkeilykurssi

Lukiossamme järjestetään retkeilykurssi kolmen vuoden välein. Retkeilykurssi / retkeilyopintojakso on osa uuden opetussuunnitelman turvallisuusopintokokonaisuutta.


Tämän vuoden retkeilykurssi järjestettiin 13. -15.8. Vuosangan alueella. Tällä kertaa kurssin tavoitteena oli erityisesti hyödyllisten turvallisuuteen, maastossa liikkumiseen ja majoittumiseen liittyvien taitojen oppiminen. Lisäksi kurssi antoi runsaasti tietoa sekä varusmiespalveluksesta että maanpuolustuksesta.


Kurssi toteutettiin yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa ja kouluttajina siellä toimivat Markku Eronen ja Marianna Saulamaa. Osallistujina kurssilla oli 13 opiskelijaa ja lisäksi mukana oli liikunnan opettajamme Tom Sandström sekä nuorisotyöntekijä Simo Pulkkinen. 


Kurssimme alkoi perjantai-iltapäivänä bussimatkalla Vuosangan alueelle. Ensimmäisenä meille pidettiin tervetulopuhe ja info, joiden jälkeen saimme päivälliseksi kenttämuonaa. Kun olimme syöneet, siirryimme majoitusalueellemme ja pääsimme tutustumaan majoituksenamme toimineiden puolijoukkuetelttojen pystyttämiseen. Tämän jälkeen söimme vielä iltapalan ja pääsimme nukkumaan. 


Seuraavana päivänä meillä oli luvassa noin 10 km pitkä vaellus, jossa harjoittelimme myös kompassin ja kartan käyttöä. Se sujui hyvin lukuun ottamatta sadetta, joka alkoi vaelluksen loppupuolella ja jatkui aina iltaan ja yöhön asti. Vaelluksen jälkeen meille pidettiin ensiapukoulutusta, joka jatkui myös seuraavana päivänä. Erityisesti koulutuksesta jäi mieleen, kun pääsimme itse harjoittelemaan kiristys- ja painesiteen käyttöä. Koulutuksen jälkeen oli vuorossa illan kohokohta, kun pääsimme herkkuostoksille sotku-autolle. Loppuillan vietimme lähes kokonaan teltassa sateen vuoksi. 


Viimeisenä päivänä puolustusvoimien pelastushenkilöstö esitteli meille kalustoaan, mikä oli hyvin mielenkiintoista. Lopuksi oli vielä kiitosten vuoro, joiden jälkeen pääsimme kotimatkalle.


Kokonaisuudessaan kurssi oli positiivinen ja hauska kokemus. Palautekyselynkin perusteella osallistujat tykkäsivät kurssista ja pitivät sitä onnistuneena. Kiitos kaikille osallistujille ikimuistoisesta kurssista!

Teksti Miisa ja Maisa M., kuvat Martti H. & Simo P.

maanantai 16. elokuuta 2021

Uusi opettaja: Marika

Uusi lukuvuosi on jälleen pyörähtänyt käyntiin ja henkilökunnassa on tapahtunut yksi muutos. Blogissamme on siis perinteisen opehaastattelun aika!


Nimi ja opettamasi aine/aineet?
- Marika Kilpeläinen, matematiikka, fysiikka ja kemia.

Miksi valitsit juuri ko. aineet?
- Olivat minulle helppoja koulussa.

Mistä olet kotoisin?
- Kuhmosta.

Miksi tulit Kuhmon yhteislukioon ja mitä mieltä olet lukiostamme?
- Asun täällä. Lukiossa on pieni, toisistaan huolehtiva yhteisö. Mukavalta tuntui tulla.

Mikä sana kuvailee sinua parhaiten?
- Rauhallinen.

Mikä on helpointa työssäsi? Entä vaikeinta?
- Helppoa on yhteistyö. Välillä haastetta tuo motivoiminen.

Oletko koskaan lintsannut oppitunnilta?
- En ole lintsannut, en ainakaan muista.

Montako kertaa olet ollut jälki-istunnossa?
- Eikä jälki-istuntoja.

Paljonko keskiarvosi oli koulussa?
- Yhdeksän tietämillä.

Mitä harrastat?
- Harrastan koiran kanssa ulkoilua, pyöräilyä sekä käyn lentiksessä, joogassa ja salilla.

Mikä on suurin paheesi?
- Jäätelö.

Jos voisit olla joku julkkis yhden päivän ajan, kuka olisit ja miksi?
- Jaaha...ei ole mielessä.

Mikä on viimeksi katsomasi elokuva ja mitä tykkäsit?
- Elokuvissa Cruella, ihan tykkäsin.

Paras tv-ohjelma?
- Katson tosi vähän telkkaria.

Mitä mieltä olet Sotkamosta?
- Pitäisikö vastata kuhmolaisena muuta... mutta mukava ja aktiivinen urheilupitäjä.

Entä mitä mieltä olet Facebookista?
- Voisin elää ilman Facebookia. Ei tule enää käytettyä.

Tiedätkö Kuhmon pilisringin reitin?
- Kuhmolaisena tiedän!

Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?
- Elämä näyttäköön...

Kerro yksi vitsi!
- "Sika söi sipsin"

Terveisiä?
- Kivaa vuotta kaikille! :)

Kiitos Marikalle haastattelusta ja tervetuloa töihin lukioon!

keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Vappuaatto lukiolla

Vappuaattona 30.4. piristimme opiskelua pienellä simajuhlalla, johon yhdistimme myös pukeutumishaasteen. Aamulla klo 9.00 alkaen oli salissa ja luokassa 226 tarjolla munkkeja ja simaa kaikille opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille. Henkilökunta oli pukeutunut ylioppilaslakkeihin ja muuhun vappuun sopivaan vaatetukseen, kuten yliopistohaalareihin ja/tai serpentiineihin. Myös opiskelijat oli haastettu pukeutumaan vapputyyliin ja osa olikin ottanut haasteen vastaan. Paras asu palkittiin pitsalahjakortilla.


Puolen päivän aikaan abit saapuivat koululle nauttimaan pitsaa ja limsaa. Penkkareita ei tänä vuonna järjestetty laisinkaan, joten tämä pieni tilaisuus oli tavallaan viimeinen kokoontuminen koulurakennuksessa oman luokan kanssa. Ennen pitsan syömistä opettajat olivat valmistelleet yllätykseksi lyhyen Powerpoint-esityksen, jossa muisteltiin abien lukioaikoja.


Iltapäivällä oli vielä ohjelmassa vierailu Juminkeossa, jossa oli taiteilija Riikka Palosen näyttely. Näyttelyn nimi oli Alku ja sen ytimenä oli Kalevalasta ammennettu myyttisyys maalauksina ja ryijyinä.


Vappuaaton ohjelma oli mukavaa vaihtelua korona-ajan tapahtumaköyhään arkeen. Toivottavasti ensi lukuvuonna voimme järjestää muitakin tapahtumia entiseen tapaan.

Teksti Sanna, kuvissa useita kuvaajia

keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Kuhmon vahvuudet, mukaan lukien turvallisuus, painopisteinä uudessa lukion opetussuunnitelmassa

Kuhmon yhteislukiossa on muiden lukioiden tapaan työstetty uutta opetussuunnitelmaa, joka otetaan käyttöön 1.8.2021. Lukiossamme on jatkossakin mahdollista opiskella sekä yleislinjalla että musiikkilinjalla. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden opiskella aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman mukaisesti.

Kielivalikoimamme on erityisen laaja, sillä englannin ja ruotsin lisäksi meillä voi opiskella ranskaa, saksaa, venäjää, kiinaa, japania, italia ja espanjaa.

Uutuutena tarjoamme mahdollisuuden perehtyä turvallisuuteen monesta eri näkökulmasta. Turvallisuusopintojamme on työstetty yhdessä paikkakunnalla joko koko ajan tai ajoittain vaikuttavien turvallisuusviranomaisten tai -toimijoiden kanssa, joita ovat mm. Kainuun prikaati, Rajavartiolaitos, Kainuun pelastuslaitos, Maahanmuuttovirasto, Tullilaitos, poliisi ja Maanpuolustuskorkeakoulu.

Turvallisuusopinnot koostuvat seuraavista osioista:

Suomen turvallisuuspolitiikka (2 op). Tämän yhteiskuntaopin uuden opintojakson aikana opiskelijat perehtyvät Suomen turvallisuuteen vaikuttaviin asioihin sekä teoriassa että käytännössä, niin globaalista kuin seutu- ja paikkakunnan sekä yksittäisen ihmisen näkökulmasta. Opiskelijat pääsevät tutustumaan eri viranomaisten toimintaan aidoissa toimintaympäristöissä mm. valtakunnan rajalla ja Vuosangassa. Opintojakson suoritettuaan opiskelijat ymmärtävät, miten laaja asia turvallisuuspolitiikka on ja mitä työskentelymahdollisuuksia turvallisuusala tarjoaa omalla paikkakunnalla, Suomessa sekä maailmanlaajuisesti. Lisäksi he tietävät, millaisia opintoja eri ammateissa toimimiseen vaaditaan. 

Tutustu pelastuslaitokseen (2 op). Yhteiskuntaopin toisen uuden opintojakson aikana tutustutaan Kainuun pelastuslaitoksen kalustoon sekä toimintaan ja perehdytään pelastuslaitoksella työskentelevien henkilöiden työnkuviin sekä siihen, millaisia opintoja eri ammateissa työskentely edellyttää. 


Eräopinnot (2 op). Lukion liikunnan eräopintojakson aikana nautitaan kauniista luonnosta, patikoidaan ja opetellaan sekä vahvistetaan erätaitoja. Syyslukukaudella 2021 opintojakso toteutetaan Vuosangassa yhteistyössä MPK:n kanssa.
  

Rentoudu ja hallitse stressiä (2 op). Uuden psykologian opintojakson aikana paneudutaan psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisäämiseen mm. rentoutumisen ja stressinhallinnan keinoin ja opitaan ymmärtämään, mikä yhteys ihmisen hyvinvoinnilla on yhteisön ilmapiiriin ja turvallisuuteen.

Ensiaputaidot (1 op). Tämän terveystiedon opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa toimia oikein tilanteissa, joissa ihmisen terveys on uhattuna esimerkiksi onnettomuuden tai sairauskohtauksen vuoksi.
Perinteisten ensiaputaitojen harjoittelun lisäksi perehdytään myös henkiseen jaksamiseen.


Vahvista suunnistustaitojasi (2op). Tämä opintokokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Kuhmon Peurat ry:n kanssa ja sen suorittamisen voi hajauttaa useamman vuoden ajalle,

Tällä hetkellä työn alla ovat myös vapaaehtoiseen pelastuspalveluun (Vapepa) liittyvät opinnot, joita suunnitellaan yhteistyössä Sotkamon kansalaisopiston Kuhmon toimipisteen kanssa.

On mahdollista, että Kuhmon yhteislukion turvallisuusopintoihin sisältyy jatkossa muitakin osioita, mutta yllä on kuvattu suunnitelma, jolla lähdetään liikkeelle. Opiskelija voi vapaasti valita, minkä verran turvallisuusopintoja hän sisällyttää omaan opinto-ohjelmaansa. Vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...