perjantai 16. syyskuuta 2011

Kohti valkolakkia

Kuhmolaisessa oli tänään juttu koulumme abeista. Tässä lyhennetty versio niille, joilla ei ole mahdollisuutta lukea painettua lehteä. Nettiversiossa ei ole mainittu henkilöiden sukunimiä.

"Abiturienttien, vuosimallia 2012, viimeinen lukiovuosi on alkanut kovan työn parissa. Muutaman suht tavallisen opiskeluviikon jälkeen on alkanut jälleen pelätty aikajakso, nimittäin syksyn ylioppilaskokeet. Noora, Jaakko ja Janne kirjoittavat nyt syksyllä ruotsin kielen keskipitkänä oppimääränä. Maanantaina 12.9. olikin ruotsin kuuntelukoe ja ensi viikon perjantaina on vuorossa kirjallinen osuus.

- Jonkin verran olen lukenut. Tässä jaksossa on kaksi ruotsinkurssia joilla olen. Lisäksi olen oppikirjoja selaillut ja kertaillut asioita, kertoo Jaakko. Myös Janne kertoo selailleensa kirjoja ja käyneensä kertauskurssilla. Kuunteluakin on tullut harjoiteltua jonkin verran.

- FST5-kanavaa on tullut katsottua aina välillä, pojat naureskelevat.

Noora on panostanut ruotsiin myös. Hän on mm. lukenut oppikirjoja ja käynyt harjoituskuunteluissa. Nooralla, kuin myös Jaakolla ja Jannella ruotsi on pakollisena aineena.


- Mukavin tapa harjoitella ruotsia on, kun katsoo muumeja ruotsiksi, sanoo Noora hymyillen.

Suhtautuminen ylioppilaskokeisiin näillä abeilla on yllättävän rauhallinen. Turhaa stressiä ei ainakaan vielä tässä vaiheessa ilmene.

- Nyt ei vielä stressaa pahasti. Pieniä paniikkipuuskia on silloin tällöin, mutta ei mitään vakavaa. Luultavasti sitten pari päivää ennen varsinaista koetta alkaa tuntua, että pää räjähtää, arvelee Noora. Jaakko istuu sohvalla tyynen näköisenä.

- Ei jaksa stressata. Sen verran riittävästi on homma hallussa, että ei jaksa turhia murehtia.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä hieman mietinnän alla. Janne aikoo lukion jälkeen armeijaan, mutta opiskelusta hän ei vielä osaa sanoa. Jaakko taas miettii Helsingin maanpuolustuskorkeakoulua jatko-opintopaikkana. Nooraa taas kiinnostaisi ulkomaille lähtö, mutta tulevaisuus on vielä aika lailla auki.

- Tämä ei vain vielä tunnu todelliselta, että on jo itse tässä tilanteessa. Vastahan sitä aloitti lukion ja nyt pitää jo kirjoittaa ja tehdä valintoja, kertoo Noora.

Opiskelu Kuhmon lukiossa on ollut niin Nooran, kuin Jaakon ja Jannenkin mielestä mukavaa. Ilmapiiri ja koulun yhteishenki on hyvä ja opettajat ovat olleet ihan mukavia. Vaikka opiskelu on ollut välillä rankkaakin, niin on se onnistunut olemaan välillä vähän rennompaa. Opetus ja opiskelu ovat kuitenkin olleet hyvää ja tavoitteiden mukaista. Viimeisen lukiovuoden tavoitteet ovatkin selvät Nooralle, Jaakolle ja Jannelle:

- Se hattu olisi ihan kiva saada."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...