maanantai 12. elokuuta 2013

Kielten opiskelua aikuisena

Kuhmon yhteislukiossa voi opiskella myös aikuisena, joko tähdäten ylioppilaaksi aikusten opetussuunnitelman mukaisesti tai yksittäisiä aineita, kuten kieliä. Mervi von Matt on opiskellut aineopiskelijana sekä ranskaa että venäjää. Näin hän kertoo opiskelustaan:

Kielimuurien murtaminen on ollut minulle iso kannustin opiskella uusia kieliä. Olen vakuuttunut siitä, että sanojen ja oman aktiivisuuden avulla voi avata ovia mielenkiintoisiin kokemuksiin ja löytöretkiin, jotka muuten jäisivät vain haaveiksi. 

Päätavoitteeni kielten opiskelussa on aina ollut halu ymmärtää ja osata puhua uutta kieltä. Perustana uuden kielen oppimiselle pidän vahvaa kieliopin tuntemusta. Se on ikään kuin kielen runko, jonka ympärille voi kartuttaa sanavarastoa, sanontoja ja murreilmaisujakin, jos viipyy vieraalla kielialueella kauan.

Englanninkielellä pärjää melkein missä vain, mutta mielestäni on hyvä osata edes välttävästi sitä kieltä, jonka alueella liikkuu tai jota kuulee usein puhuttavan, esim. Kuhmossa venäjänkieli. Matkustelu, työskentely ulkomailla ja kansainvälistyminen yleensä on nykyään arkipäivää. Kielten osaaminen vähentää ennakkoluuloja ja vierauden tunnetta. Ummikkona jää helposti yksin.

Varsinaisena lukioaikanani kielivalikoima oli vaatimaton: suomen-, ruotsin-, englannin- ja saksankielen lisäksi olisi ollut mahdollista opiskella vielä latinaa, mutta latinankieli ei kiinnostanut, joten se jäi silloin pitkän matematiikan jalkoihin.

Nyt aikuisiällä on Kuhmon yhteislukiossa ollut loistava tilaisuus opiskella kieliä aineopiskelijana. Aluksi vähän hirvitti lähteä nuorten joukkoon, mutta ajattelin, että eihän minua kukaan puraisematta nielaise, joten ryhdyin toimeen. Työn ohella opiskellessani en päässyt kaikille oppitunneille, mutta siitä ei ollut suurta haittaa. Ilmapiiri lukiossa oli hieno ja opettajat kannustavia. Kokeitakin sain tarvittaessa tehdä silloin, kun se minulle sopi. Opiskelu eteni ripeästi ja kovasti piti ahkeroida, mutta kun oli tavoite, niin se piti yrittää saavuttaa. Kustannukset opiskelusta ovat vaatimattomat verrattuna saavutettuun hyötyyn.

Nyt omistan aikanaan oppimieni kielten lisäksi ranskan- ja venäjänkielen peruskielitaidon ja se on minulle hykerryttävän iso asia. Suosittelen muillekin Kuhmon lukion tarjoamaa mahdollisuutta opiskella. Nimittäin, jos harmittaa, ettei ymmärrä toisen puhetta, niin oppimaan vain. Sen saa, mitä haluaa!

Mervi von Matt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...