keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Sähköinen yo-koe tulee: digabi-koulutustilaisuus

Tiistaina 21.1.2014 järjestettiin koulutustilaisuus sähköistä yo-koetta varten. Koulumme rehtori, kanslisti, pari opettajaa ja kolme ict-tukihenkilöä matkustivat naapuripitäjään Suomussalmelle kuulemaan uusinta tietoa ja kokeilemaan sähköistä koejärjestelmää.

Mukaan pakkasimme omat läppärimme ja tietenkin järkkärin, jota ilman ei nykyään käydä juuri missään tilaisuudessa (terveisin nimim. "patologinen valokuvaaja")! Matka Suomussalmen lukiolle sujui mukavasti ja naisten autokuski Sinikka osasi suoraan oikeaan osoitteeseen toisin kuin ict-porukka, joka taisi käydä yhden ylimääräisen lenkin Suomussalmen kirkonkylällä päin...


Olimme paikalla hyvissä ajoin ja veimme läppärit ja muut tavarat koulutustilaan. Samassa salissa Suomussalmen lukiolaiset tekevät ylioppilaskokeensa ja tila onkin jo varusteltu sähköistä koetta varten vetämällä yläpuolisiin kiskoihin sähkö- ja tietoliikennekaapelit sekä hommaamalla tarpeelliset palvelimet yms.

Abit olivat kiinnittäneet tällaisia kylttejä vähän joka paikkaan.
Ensin kahville
Broilerpiirakka ja mokkapala
Salin katossa olevissa kiskoissa kulkee runsaasti johtoja ja kaapeleita
Tuolit olivat mukavan tuntoisia, mutta jäi epäselväksi käytetäänkö näitä yo-kokeissa?

Tervetulokahvien jälkeen rehtori Timo Pullianen puhui lyhyesti Suomussalmen lukion tietoteknisestä tilanteesta ja sen jälkeen kuulimme yleistietoa Digabi-projektista. Pienen tauon jälkeen pääsimme konkreettisiin harjoituksiin: ensin piti kasata sähköistys ja verkkokaapelointi kuviteltua yo-koetta varten.

Johtojen kytkeminen sujui hyvässä yhteisymmärryksessä, ainakin melkein...
Ööh tarviikohan tässä näin monta jatkoroikkaa?

Kaapeloinnin jälkeen harjoittelimme sähköisen yo-kokeen tekemistä kokelaan näkökulmasta. Ensin kone täytyi buutata käyntiin Linux-pohjaiselta tikulta ja sen jälkeen pääsi testaamaan erilaisia tehtäviä. Varsinaisia oikeita mallikokeita ei vielä esitelty, vaan tehtävät olivat vanhoja yo-kokeita, jotka oli muutettu sähköisen kokeen näköiseksi. Esim. reaaliaineissa vastauksille oli ruutu, johon vastaukset kirjoitettiin. Kielissä monivalintatehtävät olivat alasvetovalikkoina.

Opettaja ei osannut buutata konetta oikein, koska työpöytä näyttää samalta kuin ennenkin.
Kone piti siis buutata tältä tikulta painamalla esc heti kun näytöllä lukee niin.
Nyt taisi onnistua...?
Hyvältä näyttää toistaiseksi!
Voi ei, mikä tälle nyt tuli? Näin voi sähköisessä yo-kokeessa käydä.
Lopultakin itse tehtäväesimerkkejä. Tässä tällainen monivalintatehtävä biologiasta.

Tilaisuuden lopuksi kävimme vielä läpi muutamia sähköiseen kokeeseen liittyviä seikkoja. Kaiken kaikkiaan koulutus oli melko antoisa ja nyt koetamme soveltaa oppimaamme tietoa käytäntöön, mm. kokeilemalla sähköisiä kokeita mahdollisimman monissa aineissa.

Sähköinen yo-koe tulee vaiheittain käyttöön siten, että syksyllä 2014 lukion aloittavat tekevät jo osan yo-kokeistaan tietokoneilla.
 
- S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...