tiistai 18. huhtikuuta 2017

Kuhmolaisnuorten yrittäjyyskurssille puhuja talouselämän huipulta

Kuhmon lukiossa ensi loka- ja marraskuussa järjestettävän yrittäjyyden ja johtamisen kurssin valmistelut etenevät hyvää vauhtia. Luvassa on mielenkiintoinen ja tasokas koulutuspaketti, josta saa valinnaisen kurssin suorituksen. Yksi kurssin puhujista on Kuhmon yhteislukiosta vuonna 1987 ylioppilaaksi kirjoittanut taloustieteiden tohtori Juha Kilponen.

Taloustieteiden tohtori, Suomen Pankin ennustepäällikkö Juha Kilponen tulee puhujaksi rotaryklubin järjestämälle nuorten yrittäjyyskurssille. Kuva on syksyllä 2014 pidetyltä yrittäjyyskurssilta. 

Juha työskentelee tällä hetkellä Suomen Pankin ennustetoimiston päällikkönä. Ennustetoimisto vastaa Suomen talouden seurannasta ja ennustamisesta. Juha on ollut myös mukana Suomen taloutta ennustavan Aino-mallin kehittämisessä.

Kun siis tiedotusvälineet kertovat Suomen Pankin ennusteita ja tilannekatsauksia maamme taloudesta, on mukava tietää, että niiden tekemisessä on kuhmolaisperäistä osaamista!

Kuhmossa Timoniemellä syntyneellä ja varttuneella Juhalla on hyvät muistot kotikaupungista. Yhteydenpito kotiin on tiivistä. Esimerkiksi syksyisin veri vetää Kuhmoon metsälle. Myös metsien hoitaminen yhdessä isä-Kaarlon kanssa tarjoaa sopivaa rentoutusta.

Juha valmistui taloustieteen maisteriksi Joensuun yliopistosta vuonna 1992. Hän on opiskellut myös ulkomailla, Saksassa Kielissä ja Italiassa Firenzessä. Taloustieteen tohtoriksi Juha väitteli Firenzessä toimivassa Euroopan yliopistoinstituutissa.

Juha on toiminut myös vierailevana tutkijana Cass Business Schoolissa Lontoossa ja Euroopan keskuspankin tutkimusosastolla sekä työskennellyt Euroopan rahoitusvakausvälineen palveluksessa.

Kansainvälisyys on antanut Juhalle paljon. Siksi hän haluaa kannustaa nuoria katsomaan maailmaa avarasti ja ennakkoluulottomasti ja tarttumaan rohkeasti eteen tuleviin mahdollisuuksiin.

Yrittäjyys- ja johtajuuskurssin vastuullinen järjestäjä on Kuhmon Rotaryklubi ry. Kurssin keskeisenä tavoitteena on rohkaista nuoria yrittäjyyteen ja johtajuuteen. Koulutuksen aikana opiskellaan muun muassa esiintymistä, henkilöstöjohtamista, tiimityötä sekä työkokousten pitämistä. Kurssiin sisältyy myös projektityön opiskelua.

Kurssi on maksuton. Osallistujille tarjotaan täysinä päivinä lämmin ateria, välipaloja sekä yhteiskuljetus Lentuville ja majoitus siellä.

Koulutuspäivät:

- Perjantaina 6.10.2017 klo 16 – 16.45, alkuinfo

- Perjantai 13.10.2017 klo 15.30 – 19.00

- Lauantai 14.10.2017 klo 9 – 16.40

- Perjantai 3.11.2017 klo 16 – 16.45, projektitehtävien valmistelu

Edellä olevat opetusjaksot ovat lukiolla, luokka 223.

- 17. – 18.11.2017 perjantai 17.11. lähtö klo 15 lukion paikoitusalueelta Lentuville, jossa yöpyminen. Kurssi päättyy lauantaina klo 14. Kuljetus Kuhmon keskustaan lähtee klo 14.15.

Teksti ja kuvat: Ryla-asiamies Tuulikki Huusko, Kuhmon Rotaryklubi ry

perjantai 7. huhtikuuta 2017

Koeviikoton jakso

Tämä lukuvuosi päättyy hieman erilailla kuin aiempina vuosina. Normaalistihan opetus päättyy toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla ja siitä alkaa seitsemän työpäivää kestävä koeviikko. Tänä lukuvuonna opetusta on ihan viimeiseen oppituntiin asti, sillä kokeilemme koeviikotonta jaksoa.

Itse asiassa koeviikoton lukio ei ole mikään uusi keksintö, sillä ainakin silloin kun tekstin kirjoittaja oli lukiossa, koeviikkoja ei ollut. Kokeita oli aina silloin tällöin, ehkä matemaattisista aineista kaksi koetta per jakso ja kielistä ja reaaliaineista yksi suurempi koe jakson loppupuolella. Silloin ei muunlaisesta systeemistä tiedetty ja oltiin tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen.

Monelle nykylukiolaisella koeviikkojärjestelmä on se tuttu ja turvallinen, johon on opittu. Koeviikko on tavallaan mukavaa vaihtelua tavalliseen puurtamiseen, mutta toisaalta juuri sitä kovaa puurtamista, jos lukeminen on jäänyt vähemmälle itse opetusjakson aikana. Koeviikko voi olla todella helppo tai todella rankka, riippuen aivan omista kurssivalinnoista ja jaksoon osuneesta työmäärästä. Opettajan kannalta ratkaisevaa on ryhmien koko eli korjattavien kokeiden määrä sekä kokeiden sijoittuminen koeviikon alkuun tai loppuun, mikä vaikuttaa seuraavan jakson suunnittelun ajankohtaan. Joskus voi olla todella työlästä korjata kaikki kokeet "alta pois" ennen kuin seuraava jakso alkaa.

Miten tämän viidennen jakson aikana sitten toimitaan, jos ei ole koeviikkoa? Kurssiarviointi on järjestättävä eri tavalla, ja jokainen opettaja saa itse ratkaista, miten selvittää opiskelijan osaamisen tason. Kielissä asia on aika helppo toteuttaa, sillä pieniä sanakokeita on ollut ennenkin noin kerran viikossa ja nyt ne ovat vain hieman laajempia kuin aikaisemmin. Sanojen lisäksi testataan rakenteita, luetun ja kuullun ymmärtämistä ja kirjoittamista pikkukokeilla ja kirjoitelmilla. Lisäksi joillain kursseilla on suullisia esityksiä kohdekielellä. Myös reaaliaineissa on tiedossa pikkukokeita, samoin matemaattisissa aineissa.



Kun kaikki nämä pikkukokeet merkitään Wilmaan, saattaa opiskelijan viikko-ohjelma näyttää siltä, että joillain viikoilla on pikkukoe melkein joka päivä. Tämä saattaa aiheuttaa stressiä, mikäli on stressaamiseen taipuvainen. Ehkä kannattaa kuitenkin yrittää ottaa vain rauhallisesti ja ajatella että kyseessä on aina vain kirjallinen läksynkuulustelu ja yksi pikkukoe on vain pieni osa kurssisuoritusta. Tarkoitus ei ole saada opiskelijoita burn outin partaalle juuri ennen kesälomaa. :)

Koeviikottomasta jaksosta kerätään luonnollisesti palautetta ja otetaan siitä sitten opiksi. Tämä on vain kokeilu eikä koeviikoista olla luopumassa pysyvästi.

Teksti & kuva: SJ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...