perjantai 7. huhtikuuta 2017

Koeviikoton jakso

Tämä lukuvuosi päättyy hieman erilailla kuin aiempina vuosina. Normaalistihan opetus päättyy toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla ja siitä alkaa seitsemän työpäivää kestävä koeviikko. Tänä lukuvuonna opetusta on ihan viimeiseen oppituntiin asti, sillä kokeilemme koeviikotonta jaksoa.

Itse asiassa koeviikoton lukio ei ole mikään uusi keksintö, sillä ainakin silloin kun tekstin kirjoittaja oli lukiossa, koeviikkoja ei ollut. Kokeita oli aina silloin tällöin, ehkä matemaattisista aineista kaksi koetta per jakso ja kielistä ja reaaliaineista yksi suurempi koe jakson loppupuolella. Silloin ei muunlaisesta systeemistä tiedetty ja oltiin tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen.

Monelle nykylukiolaisella koeviikkojärjestelmä on se tuttu ja turvallinen, johon on opittu. Koeviikko on tavallaan mukavaa vaihtelua tavalliseen puurtamiseen, mutta toisaalta juuri sitä kovaa puurtamista, jos lukeminen on jäänyt vähemmälle itse opetusjakson aikana. Koeviikko voi olla todella helppo tai todella rankka, riippuen aivan omista kurssivalinnoista ja jaksoon osuneesta työmäärästä. Opettajan kannalta ratkaisevaa on ryhmien koko eli korjattavien kokeiden määrä sekä kokeiden sijoittuminen koeviikon alkuun tai loppuun, mikä vaikuttaa seuraavan jakson suunnittelun ajankohtaan. Joskus voi olla todella työlästä korjata kaikki kokeet "alta pois" ennen kuin seuraava jakso alkaa.

Miten tämän viidennen jakson aikana sitten toimitaan, jos ei ole koeviikkoa? Kurssiarviointi on järjestättävä eri tavalla, ja jokainen opettaja saa itse ratkaista, miten selvittää opiskelijan osaamisen tason. Kielissä asia on aika helppo toteuttaa, sillä pieniä sanakokeita on ollut ennenkin noin kerran viikossa ja nyt ne ovat vain hieman laajempia kuin aikaisemmin. Sanojen lisäksi testataan rakenteita, luetun ja kuullun ymmärtämistä ja kirjoittamista pikkukokeilla ja kirjoitelmilla. Lisäksi joillain kursseilla on suullisia esityksiä kohdekielellä. Myös reaaliaineissa on tiedossa pikkukokeita, samoin matemaattisissa aineissa.



Kun kaikki nämä pikkukokeet merkitään Wilmaan, saattaa opiskelijan viikko-ohjelma näyttää siltä, että joillain viikoilla on pikkukoe melkein joka päivä. Tämä saattaa aiheuttaa stressiä, mikäli on stressaamiseen taipuvainen. Ehkä kannattaa kuitenkin yrittää ottaa vain rauhallisesti ja ajatella että kyseessä on aina vain kirjallinen läksynkuulustelu ja yksi pikkukoe on vain pieni osa kurssisuoritusta. Tarkoitus ei ole saada opiskelijoita burn outin partaalle juuri ennen kesälomaa. :)

Koeviikottomasta jaksosta kerätään luonnollisesti palautetta ja otetaan siitä sitten opiksi. Tämä on vain kokeilu eikä koeviikoista olla luopumassa pysyvästi.

Teksti & kuva: SJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...