keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Opettajan työpäivä

Millainen on lukion opettajan työpäivä? Onko hyppytunneilla aikaa rentoutua ja juoruta kollegoiden kanssa vai painetaanko töitä koko ajan? Monesti koulun ulkopuolisilla ei ole juurikaan käsitystä siitä, mitä kaikkea tavallinen työpäivä pitää sisällään, siksipä tämä blogikirjoitus koettaa valaista juuri sitä.

Postauksen esimerkkipäivä on kuitenkin siinä mielessä epätyypillinen työpäivä, että pidettäviä oppitunteja on vain yksi, iltapäivällä klo 14.15. Aamulla olisi siis mahdollisuus nukkua pitkään ja käydä harrastamassa jotain, minkä jälkeen voisi tulla koululle kaksi minuuttia ennen tunnin alkua ja poistua heti sen jälkeen. Itselleni tämä tyyli ei kuitenkaan ole se sopivin, vaan saavun koululle joka päivä viimeistään noin klo 8.40 ja aloitan työnteon. Yleensä olen vilkaissut sitä ennen sähköpostin ja Wilman kotonani.


Tänään on ensin ohjelmassa mediaryhmän asioita, kuten blogikirjoituksia ja ohjeistuksia opiskelijoille. Havaitsen, että blogi on ollut taas pitkähkön aikaa ilman uusia postauksia ja päätän siksi kirjoittaa itse tällaisen opettajan työpäivästä kertovan postauksen.

Seuraavaksi lasken edellisenä iltana korjaamieni sanakokeiden pisteet ja merkitsen ne muistiin. Lasken myös neljän parhaan sanakokeen keskiarvot samalle ryhmälle. Joillakin opiskelijoilla puuttuu sanakokeita, joten en voi laskea heille vielä keskiarvoa. Monistan vielä ryhmälle erään paperin, jota tarvitaan seuraavalla tunnilla. Kurssit ovat jo loppusuoralla, joten oppitunnit ovat aikalailla valmiiksi suunniteltuja ja ohjelmakin tavanomaista leppoisampaa.
Tässä välissä käyn opettajainhuoneessa 5 minuuttia vesi- ja kahvitauolla, minkä jälkeen onkin aika siirtyä seuraavan kurssin suunnittelun pariin. Tulostan kurssin kertausmateriaalin ja havaitsen, että olinkin suunnitellut huomisen oppitunnin jo aikaisemmin. Helpottaa elämää kummasti! :)
Koetan seuraavaksi varata ATK-vaunut sanakoetta varten ja havaitsen, että kolme vaunua neljästä on jo varattu silloin kun tarvisin niitä. Haemme siis koneet ehkä alakerran ainoasta vapaana olevasta vaunusta.

Seuraavaan tuntiin sisältyy yo-juhlan käsiohjelman oikolukua, Wilma-viestejä, sähköpostia, kirjoitelmien korjausta, ääntämisnäytteiden kuuntelua ja arviointia ja kaikkea muuta mahdollista. Pyrkimys olisi hoitaa yksi asia kerrallaan, jotta tehokkuus olisi parempi kuin montaa asiaa tekemällä. Monesti tämä ei onnistu vaan aina joku toinen asia keskeyttää sen, mitä oli juuri tekemässä.Klo 11.30 on lounastauon vuoro. Opettajainhuoneessa on kuhinaa, sillä paikalla on opettajien lisäksi myös terveydenhoitaja ja kaksi entistä opiskelijaamme. Samalla kun syömme, suunnittelemme kyydityksiä lauantaina olevaan superveso-tapahtumaan (http://kainutlaatuinenope.blogspot.fi/). Noin 25 minuutin päästä on aika jatkaa hommia.

Tarkoitus oli korjata kirjoitelmia, mutta en saa kaikkia korjattua, sillä niitä ei ollut palautettu annetun ohjeen mukaisesti muokkausoikeuksilla. Siispä siirryn laatimaan sähköisiä kokeita ensi viikolla alkavalle koeviikolle. Kokeiden lisäksi tulostan rästisanakokeita sellaisille, joilla on jäänyt sanakokeet tekemättä. Välissä lähetän pari Wilma-viestiä ja kirjoitan tätä postausta.

Saan kokeet valmiiksi ja kello on 13.40. Vielä olisi 35 minuuttia aikaa ennen oppituntia, mutta aivot alkavat olla jo niin jumissa, että on varmaankin viisasta pitää hieman taukoa paperihommista.

Klo 14.15 alkaa oppitunti ja päättyy klo 15.30. Taas tuli lisää korjattavaa, viimeiset sanakokeet tältä kurssilta. Ehkä korjaan ne tänään illalla tai sitten huomisella hyppytunnilla. Työpäivä alkaa nyt olla paketissa. Näpyttelen tämän postauksen loppuun ja julkaisen sen koulun eri kanavilla.

Tällaiset päivät, jolloin voi keskittyä paperihommiin ovat välillä todella tarpeen. Kun saa korjaukset ja suunnittelut ajan tasalle (edes suurin piirtein), stressitaso putoaa merkittävästi.

Edit 17.01: Tätä työpäivää tavanomaisempi päivä on sellainen, jolloin on paperihommien lisäksi 2-4 75 minuutin mittaista oppituntia.

Teksti ja kuvat SJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...