maanantai 22. tammikuuta 2018

Wanhat 2018 - valmistautuminen


Toisen vuosikurssin odotetuin hetki, Wanhojen tanssit, on jo alle kuukauden päästä. Valmistelu on jo hyvällä mallilla, tansseja harjoitellaan ahkerasti ja puvut on ostettu jo kuukausia aikaisemmin. Kaikkien keskittyminen alkaa pikku hiljaa olla jo helmikuussa, vaikka vielä on edessä torstaina alkava koeviikko.

Parin hankinta on Wanhojen tanssien ensimmäinen ja ehkä stressaavin vaihe. Usein pari hankitaan jo ensimmäisenä lukuvuonna, mutta jo harjoitusten alettua voi parin etsintä olla vielä kesken. Tänä vuonna tanssijoita on 16 parin verran, joista kaksi tanssijaa ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Kun pari on hankittu, voi puvun etsintä alkaa.


Joillakin on jo kauan ollut hahmotelma unelmien mekosta tai mekkoa lähdetään etsimään ilman minkäänlaista mielikuvaa. Suomessa upeita wanhojentanssimekkoja myy esimerkiksi Zazabella tai mecco.fi. Puvun voi myös saada isommalta sisarukselta tai muulta sukulaiselta. Myös entiset wanhat myyvät pukujaan eteenpäin uusille tanssijoille. Pojilla puvun hankinta on huomattavasti helpompaa kuin tytöillä ja solmion tai rusetin hankkiminen menee yleensäkin tytön mekon värin mukaan.

Itselläni on ollut jo pitkään ennen harjoitusten alkamista visio minkälaisen mekon haluan. Väriä mietin pitkään, mutta pitkän pohdinnan jälkeen päädyin kuvassa näkyvään punaiseen. Mekko tilattiin mittojen mukaan ulkomaalaiselta sivustolta. Wanhojen tansseihin tottakai kuuluu myös mieluisat tanssikengät ja korut täydentämään asua. Kenkiä voi tilata netistä tai kävellä paikalliseen Nappa-Asuun, josta mieluisat kengät löytyvät varmasti.

Kampaaja- sekä meikkivaraukset on tänäkin vuonna tehty hyvissä ajoin. Paikallisiin kampaamoihin on useampi varaus ja wanhojen päivänä on pakostakin herättävä aikaisin, jotta kaikki tytöt saisivat toivomansa kampauksen. Kampaajat tekevät paljon ennakkotyötä, esimerkiksi aikataulujen sovittamiseen ja koekampausten tekemiseen.


Virallisten tanssien lisäksi harjoittelemme ahkerasti omaa tanssia, joka on kokonaan meidän itse suunnittelema. Aloitimme alussa pienellä 4-7 hengen porukalla biisien valinnan ja alustavan suunnittelun. Myöhemmin kokosimme koko tanssiporukan kasaan ja lähdimme suunnittelemaan kokonaisuutta. Työ ei ole ollut helppoa, sillä paikat, liikkeet ja kappaleiden vaihdot on mietittävä tarkkaan, jotta homma toimii. Harmaita hiuksia on aiheuttanut se, että useammalla on koulun jälkeen harrastuksia tai muuta tärkeää menemistä, joten emme ole päässeet vetämään tanssia läpi kaikkien ollessa paikalla.

Wanhojen tansseihin sisältyy muutakin kuin vain tanssien harjoittelu ja puvun hankkiminen. Kuten joka vuosi, wanhojen päivänä saamme nauttia ykkösten tekemistä herkuista. Kahvittelua varten on mietitty tarkkaan, mitä haluamme juhlapäivänä nauttia ja mitä kukakin voi syödä. On oltava tarkkoja siitä, että kaikille löytyy mieluista ja sopivaa syötävää, ettei verensokeri pääse laskemaan liian alhaiseksi. Myös iltanäytöksen jälkeen pidettävän ruokailun ja jatkojen eteen on tehtävä töitä. Käymme myös ilahduttamassa päivän aikana koululaisia, päiväkotilaisia ja vanhuksia erilaisissa vierailupaikoissa.


Koeviikon jälkeen alkavat pidemmät iltaharjoitukset ja ei aikaakaan, kun H-hetki koittaa. Wanhojen tansseja tanssitaan siis penkkareiden jälkeen perjantaina 16.2 Kuhmo-talolla.

Kuvat ja teksti Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...