tiistai 31. tammikuuta 2012

Nuorisovaalit

Itsenäisyyspäivänä moni katsoi viimeisen kerran kun Tarja Halonen emmänöi Linnan juhlia, ja viimeistään silloin ihmiset havahtuivat, että uusi presidentti isännöi seuraavan kerran. Niinpä OPKH virkeänä järjesti nuorisovaalit lukiolle.

Presidenttiehdokkaitten vaaliesittely/paneeli järjestettiin 10. tammikuuta. Opiskelijat tulivat kuuntelemaan millaisia ihmisiä ehdokkaat ovat. Valitettavasti emme saaneet oikeita ehdokkaita, mutta OPKH:n ihmiset toimivat loistavasti varaehdokkaina.

Akvaario ja presidenttiehdokkaat.
12. tammikuuta koitti jännittävä vaalipäivä. Akvaarion ikkuna oli peitetty ehdokasesittelyillä, joista äänestäjät saivat lukea ehdokkaista vielä pikakertauksen. Koska kyseessä oli nuorisovaalit, täysikäiset eivät voineet äänestää "leikkivaaleissa", koska pystyivät vaikuttamaan ihan oikeasti, mutta järjestimme silti täysikäisille oman uurnan. Ensimmäinen kierros meni oikein mukavasti. Moni oppilas kävi äänestämässä ja uskaltautuipa muutama opettajakin. Ensimmäisen kierroksen voittajaksi tuli Sauli Niinistö ja toiseksi Paavo Arhinmäki, mutta koko Suomen nuorisovaaleissa toiselle kierrokselle pääsi Saulin lisäksi Timo Soini.

Toinen kierros järjestettiin 24. tammikuuta ja ehdokkaina olivat Sauli Niinistö ja Timo Soini. Äänestäminen ei ollut yhtä aktiivista kuin ensimmäisellä kierroksella, mutta ääniä tuli silti ihan kiitettävästi. Monia ei tuntunut ehdokkaat miellyttävän, sillä kun OPKH laski ääniä, oli ääniä saaneet muutkin kuin Soini ja Niinistö. Ääniä vaaleissa hylättiin 21 kappaletta. Kuitenkin voittajaksi ainakin lukiolla selvisi Sauli Niinistö.

Sunnuntaina ratkeaa kuka on Suomen presidentti seuraavat 6 vuotta.


Innokkaat äänestäjät.
- Jonna

maanantai 30. tammikuuta 2012

Pakkanen!

Tammi-helmikuun vaihde on taas tuonut mukanaan kireät pakkaset. Tänään Ilmatieteen laitos ennusti Kuhmon tulevaa säätä näin:


Tämä ennustus ei toki ylety vielä penkkareihin asti, mutta jos itse olisin abi, alkaisin todellakin etsiä itselleni tarpeeksi lämpimiä penkkariajeluvaatteita. Auton lavalla saattaa nimittäin olla ihan hieman kylmä, ainakin jos lukemat ovat samaa luokkaa kuin parina edellisenä vuonna. :) Viime vuoden pakkaslukemat penkkariaamuna olivat allekirjoittaneen kotona -37,5, mutta onneksi abit olivat noudattaneet rehtorin määräystä ja pukeutuneet lämpimästi. Toista oli sitä edellisenä vuonna, jolloin jopa opettajat ja kanslisti meinasivat paleltua penkkariaamuna odotellessaan abien tarjoamaa kyytiä koululle. Kun ensimmäinen auto kurvasi paikalle raikuvan "Kalinka"-biisin soidessa, kaikista eniten kylmissään olleet opettajat melkein tappelivat siitä, kuka pääsee lämmittelemään auton kyytiin...penkkariajeluakin jouduttiin tietääkseni lyhentämään sekä viime että sitä edellisenä vuonna, koska auton lavalla ei lämpimistä vaatteista huolimatta tarennut koko reittiä. Tässä tunnelmakuva viime vuodelta ja hieman mallia, kuinka kannattaisi pukeutua, että pärjäisi pakkasessa edes jonkin aikaa.


Penkkareiden jälkeen on sitten tulossa toinen helmikuun kohokohdista, nimittäin Wanhojen Tanssit. Tänäkin vuonna luvassa on näyttävä show Kuhmo-talon hienoissa puitteissa. Eräs pieni eskarilainen odottaa innoissaan näkevänsä paljon prinsessoja lavalla pyörähtelemässä.

 

Hauskoja tapahtumia odotellen ajatuksiaan kirjoitteli Sanna

torstai 19. tammikuuta 2012

SOME lukio-opiskelussa, osa 2

Wikispaces ja Prezi ovat hieman tuntemattomampia, mutta hyödyllisiä sosiaalisen median välineitä. Näitä käytetään esimerkiksi biologiassa, maantieteessä ja terveystieteessä monipuolisesti. Kursseista on omat wikispaces-verkkosivunsa, joihin pääsee kootusti aleksiope.wikispaces.com -sivuston kautta. Kaikissa oppiaineissa oppimateriaali ja oppituntien esitykset ovat kurssisivulla www.prezi.com -esitysohjelmalla tehtynä. Opiskelijat voivat kerrata esityksistä kurssi- ja yo-kokeisiinsa. Opiskelijat itse tekevät suuren osan ryhmätöistään Prezillä, sillä se mahdollistaa yhteiskirjoittamisen (eli samaa esitystä muokataan eri tietokoneilta yhtäaikaisesti). Wikialustalla on lisäksi kurssista riippuen laaja lisäaineisto linkitettynä asiasta kiinnostuneille. 

Wikispaces-sivut ovat käytössä myös kielten opiskelussa. Eri käyttötapoja sivuille ovat esimerkiksi kurssiaikataulun ja kotitehtävien vastausten jakaminen, kokeeseen kertaaminen, opiskelijakohtaisten tehtävien tekeminen sähköisesti ja nettimielipidekirjoitusten harjoitteleminen. Wikisivuissa kätevää on se, että opettaja ja opiskelijat pystyvät muokkaamaan sivuja missä vain ja milloin vain ja että mm. mielipidekirjoituksia voi harjoitella autenttisessa ympäristössä. Koska sivut ovat kaikille julkisia, samalla harjoitellaan myös netikettiä. Wikisivujen lisäksi myös Prezi soveltuu jossain määrin kielten opetukseen, esimerkiksi suurien aihekokonaisuuksien hahmottamiseen.

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

SOME lukio-opiskelussa, osa 1

Nykyään puhutaan paljon ns. sosiaalisesta mediasta ja siitä, kuinka sosiaalinen media alkaa olla osa nykyaikaista opetus- ja opiskelukulttuuria. Sosiaalisella medialla tarkoitetaan internetin uusia palveluita ja sovelluksia, kuten Facebook, YouTube, Google Docs, Prezi ja Wikispaces. Käyttäjät voivat tehdä yhdessä erilaisia asioita: tuottaa/jakaa sisältöjä, kommentoida, tutustua toisiin, merkitä suosikkeja jne.

Kuhmon yhteislukiossa sosiaalisen median välineitä on käytetty jo muutaman vuoden ajan. Lisäksi opettaja Aleksi Rinne on kouluttanut verkkosovellusten käyttöä muillekin useissa eri koulutustilaisuuksissa, kuten ISOverstaan järjestämillä messuilla Kuopiossa, Kasvatustieteen päivillä Itä-Suomen yliopistossa (Joensuussa) ja Jyväskylän yliopistolla opettajaopiskelijoille. Tässä blogissa tullaan esittelemään sosiaalisen median käyttöä useassa osassa (ensin Facebook, sitten wikisivut ja GoogleDocs).


Facebook on luultavasti eniten julkisuudessa esillä oleva sosiaalisen median väline. Se on kätevä väline esimerkiksi tiedottamiseen, yhteydenpitoon ja suunnitteluun. Kuhmon yhteislukiolla on oma fanisivu, jonka kautta saa tietoa esimerkiksi lukion tulevista ja menneistä tapahtumista. Facebookiin voi myös perustaa erilaisia pienryhmiä, kuten esim. markkinointiryhmän oma suljettu ryhmä, Korpirojekti 2011-12. Ryhmän jäsenet pystyvät kätevästi osallistumaan suunnitteluun ja valitsemaan itselleen sopivia kuvaus-, esittely- ja kirjoitustehtäviä.


Facebookissa on myös kätevä opiskella melkein mitä vain. “Tykkäämällä” eri sivuista, esimerkisi sivusta “Senja opettaa sinulle ruotsia” tai “Noi parliamo italiano, e tu?”, saa omalle Facebook-etusivulleen päivittäin pienen artikkelin kohdekieltä, josta voi sitten opiskella omaan tahtiin. Samanlaisia ryhmiä on olemassa sekä kieliin että reaaliaineisiin.

Esimerkiksi näin Facebookia siis voi hyödyntää opiskelussa ja tiedotuksessa. Seuraavassa some-tekstissä aiheena on wikispaces.


keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Kevättä kohti

Kahden päivän mittainen työ/opiskeluviikko käynnisti kevätlukukauden pehmeästi. Mikä kevätlukukaudessa on parempaa syyslukukauteen verrattuna?

A) Paljon erilaisia tapahtumia, esim. penkkarit, Wanhojen tanssit, opintomatkat Suomessa ja ulkomailla (Comenius-projektin matka Puolaan), vierailijat eri oppilaitoksista ja eri maista sekä tietenkin kevään ylioppilasjuhlat.

B) Enemmän lomia kuin syksyllä: loppiainen, talviloma, pääsiäisloma, vappu ja helatorstai.

C) Luonnonvalo lisääntyy koko ajan. Tästä linkistä näkee, kuinka nopeasti päivät pitenevät täällä Kuhmossa: auringon nousu- ja laskuajat. Kohta ei tarvita enää kirkasvalolamppua!

Näitä näkymiä odotellen...


(Kuva opiskelijan ottama)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...