keskiviikko 11. tammikuuta 2012

SOME lukio-opiskelussa, osa 1

Nykyään puhutaan paljon ns. sosiaalisesta mediasta ja siitä, kuinka sosiaalinen media alkaa olla osa nykyaikaista opetus- ja opiskelukulttuuria. Sosiaalisella medialla tarkoitetaan internetin uusia palveluita ja sovelluksia, kuten Facebook, YouTube, Google Docs, Prezi ja Wikispaces. Käyttäjät voivat tehdä yhdessä erilaisia asioita: tuottaa/jakaa sisältöjä, kommentoida, tutustua toisiin, merkitä suosikkeja jne.

Kuhmon yhteislukiossa sosiaalisen median välineitä on käytetty jo muutaman vuoden ajan. Lisäksi opettaja Aleksi Rinne on kouluttanut verkkosovellusten käyttöä muillekin useissa eri koulutustilaisuuksissa, kuten ISOverstaan järjestämillä messuilla Kuopiossa, Kasvatustieteen päivillä Itä-Suomen yliopistossa (Joensuussa) ja Jyväskylän yliopistolla opettajaopiskelijoille. Tässä blogissa tullaan esittelemään sosiaalisen median käyttöä useassa osassa (ensin Facebook, sitten wikisivut ja GoogleDocs).


Facebook on luultavasti eniten julkisuudessa esillä oleva sosiaalisen median väline. Se on kätevä väline esimerkiksi tiedottamiseen, yhteydenpitoon ja suunnitteluun. Kuhmon yhteislukiolla on oma fanisivu, jonka kautta saa tietoa esimerkiksi lukion tulevista ja menneistä tapahtumista. Facebookiin voi myös perustaa erilaisia pienryhmiä, kuten esim. markkinointiryhmän oma suljettu ryhmä, Korpirojekti 2011-12. Ryhmän jäsenet pystyvät kätevästi osallistumaan suunnitteluun ja valitsemaan itselleen sopivia kuvaus-, esittely- ja kirjoitustehtäviä.


Facebookissa on myös kätevä opiskella melkein mitä vain. “Tykkäämällä” eri sivuista, esimerkisi sivusta “Senja opettaa sinulle ruotsia” tai “Noi parliamo italiano, e tu?”, saa omalle Facebook-etusivulleen päivittäin pienen artikkelin kohdekieltä, josta voi sitten opiskella omaan tahtiin. Samanlaisia ryhmiä on olemassa sekä kieliin että reaaliaineisiin.

Esimerkiksi näin Facebookia siis voi hyödyntää opiskelussa ja tiedotuksessa. Seuraavassa some-tekstissä aiheena on wikispaces.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...