torstai 31. lokakuuta 2013

Vähän erilainen työpäivä

Kello on 4.00 keskiviikkoaamuna 30.10. Hyppään autoon ja ajelen hiljaista eteläpuolen tietä Sotkamon läpi Kajaanin lentokentälle. Koko matkan aikana tiellä liikkuu minun lisäkseni vain kaksi rekkaa, joista toinen tulee vastaan Sotkamon kohdalla ja toinen ajaa edelläni "hirvipuskurina".

Olen matkalla SpråkKimppa-hankkeen tilaisuuteen. Kajaanin lentokenttä on vielä hiljainen kun saavun paikalle vähän turhankin aikaisin. Kone on täynnä aamuvirkkuja matkustajia ja lähtee Helsinkiin ajallaan.

Helsingissä paistaa aurinko. Syön toista aamupalaani kentällä noin kahdeksan kieppeillä ja mietin, että opiskelijat ovat varmaankin vielä nukkumassa, sillä klo 8.00 ruotsin tunti on itsenäistä opiskelua. Syötyäni nousen Finnairin bussiin ja matkustan rautatieasemalle. Minulla on runsaasti aikaa ennen tilaisuuden alkua, joten poikkean muutamassa kaupassa matkallani Opetushallitukseen.

Hakaniemen rantaa
Paikalle on saapunut noin 15 ruotsinopettajaa eri puolilta maata. Koulutuksen aluksi eri järjestöt esittelevät mahdollisuuksia elävöittää ja monipuolistaa ruotsinopetusta. Kuulemme mm. Pohjola-Nordenin ja Svenska nu -verkoston mahdollisuuksista.

Tämän jälkeen kuulemme kokemuksia kotitalouden ja ruotsinkielen yhdistämisestä. Eräässä yläkoulussa on mahdollista valita kurssi, jossa "kokataan ruotsinkielellä". Oppilaan mielestä tämä on ollut antoisaa ja hän puhuukin ruotsia sujuvasti.

Ehkä kaikista mielenkiintoisin esitys on Jaan Siitosella, joka oli opiskellut ruotsinkieltä omalaatuisella menetelmällä: menemällä suorittamaan asepalvelustaan ruotsinkieliseen varuskuntaan! Jaan kertoo meille oman tarinansa hyvällä ruotsinkielellä ja onkin vaikea uskoa, että lukiossa hänen ruotsinnumeroidensa keskiarvo oli 5,5! Nykyään Jaan pyrkii innostamaan muitakin opiskelemaan ruotsia.

Kun koulutus Opetushallituksessa on ohi, siirrymme Jaanin johdolla Ruotsin suurlähetystöön, jossa suurlähettiläs pitää meille tervetulopuheen ja kertoo omia mielipiteitään ruotsin kielen tarpeellisuudesta Suomessa. Toinen tilaisuudessa puhuva henkilö kertoo siitä, mihin työelämässä tarvitaan ruotsia. Hän pitää esityksensä kokonaan ruotsiksi ja toteaa, että on oppinut ruotsin kielen paremmin vasta aikuina, kun ymmärsi, että hän todellakin tarvitsee sitä.

Kännykän kamera ei kyennyt täysin tallentamaan kattokruunujen loistetta.

Iltapäivä päättyy pieneen "minglailuun", eli seurustelemme ja saamme nauttia talon tarjoilusta (valitettavasti herkuista ei tullut otettua kuvia). On mielenkiintoista kuulla, millaista kieltenopettajan arki on muissa koulussa ja esimerkiksi minkä verran tietokoneita käytetään opetuksessa.

Päivä päättyy kuten oli alkanutkin: bussilla lentokentälle, koneen odottelua katselemalla Silta-sarjaa kännykästä, lisää odottelua koneen ollessa myöhässä, sitten yllättävän vähäturbulenssinen lento Kajaaniin ja sieltä jänistä lukuunottamatta lähes tyhjiä teitä pitkin Kuhmoon. Matkalla tähtitaivas loistaa uskomattoman kirkkaana ja mitä hienoimmat vihreät revontulet leimuavat taivaalla!

Matka oli raskas mutta antoisa. Aamulla muutaman tunnin yöunien jälkeen "pirteänä" töihin. ;) (allaoleva biisi sopii jotenkin hyvin tähän yhteyteen...)Linkkejä eri järjestöihin asiasta kiinnostuneille:
www.nordeniskolan.org
www.kulturkontaktnord.org
www.svenskanu.fi
www.komin.fi/

- SJ

PS. Ensi viikolla (keskiviikkona) on Svenska dagen. Muistattehan siihen liittyen ne kaksi kilpailua, joista molemmista voi voittaa iPadin! Lisää tietoa lukion yläkerran ilmoitustaululla. Keskiviikkona päivänavauksessa saattaa olla jotain muutakin pienimuotoista aiheeseen liittyvää tiedossa...men det är en överraskning!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...