keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Lukion aakkoset, osa 3 (T-Ö)

Tangokuningas 

Tällä hetkellä koulumme musiikinopettajana toimii vuoden 2012 tangokuningas, Pekka Mikkola. Kuvasta poiketen opiskelumme tunneilla ei keskity pelkästään iskelmään ja tangoon.

 (Kuva Kuhmon yhteislukion Instagramista)

Pekalle näyttää kehittyneen oma fan club koulullemme. Hänen haastattelunsa on julkaistu blogissa viime vuoden elokuussa.

Uusintakoe

Mikäli olet sairaana koepäivänä, tai et jostain muusta syystä pääse kokeeseen, joudut tekemään kokeesi myöhemmin uusintakokeessa. Ja koska olet onnekas ihminen ja sinulla on aina hyvä tuuri, uusintakoe tulee varmaankin olemaan "oikeaa koetta" vaikeampi. Ja mikä parasta: jos jäät paitsi useammasta kokeesta, saat tehdä ne kaikki kerralla parissa tunnissa! Suosittelen siis sairastamaan lomien aikana. Se on turvallisinta ja aiheuttaa vähiten päänvaivaa.

Vuosikirja

Kuhmon yhteislukion vuosikirja tunnetaan paremmin nimellä Korpirojekti. Ei, tämä ei ole kirjoitusvirhe. Vuosikirja on oikeasti nimeltään Korpirojekti. Kaksi P -kirjainta yhdessä nimessä on turhan yliarvostettua ja persoonatonta.

Wanhojen tanssit

Toisen vuoden opiskelijat, eli kakkoset, juhlistavat koulun vanhimmiksi nousuaan tansseilla. Suurelle osalle wanhojen tanssit on suuri tapahtuma ja sitä varten aletaankin etsimään mekkoja, pukuja ja kampaamoaikoja jo hyvissä ajoin. Se mikä erottaa Kuhmon yhteislukion wanhojen tanssit muiden lukioiden wanhojen tansseista on tanssipaikka. Hyvin useilla paikkakunnilla wanhat tanssitaan ikävissä liikuntasaleissa, Kuhmossa puolestaan tanssit järjestetään yhdessä Suomen hienoimmista konserttisaleista, Lentua -salissa Kuhmo-talolla. Kuva vuoden 2015 wanhojen tansseista. 


Xanslia a.k.a. kanslia

Kanslia, tämä mystinen paikka, jonka tietokoneen ruudun takaa löytyy kaikkitietävä kanslistimme. Mikäli et tiedä jotain tai haluat kysyä jotain, kanslistimme jakaa lähes loputtomat tiedonlahjansa kanssasi. Ja mikäli kansliassa ei jotain tiedetä, se ei ole tietämisen arvoista, eikä se auta sinua mitenkään elämässäsi eteenpäin.Yhteishenki

Oppilaiden määrä koulussamme ei ole päätä huimaava, yhdeksän numeroinen luku, joten oppilaat tuntevat toisensa paremmin kuin suuremmissa kouluissa. Tämä lienee yksi niistä syistä, miksi koulumme yhteishenki on niin hyvä.

Zzz...

Nukkuminen tunnilla ei ole kohteliasta, eivätkä pulpetit ole kovinkaan pehmoisia nukkuma-alustoja. Tarkkasilmäiset opettajamme myöskin tulevat huomaamaan nopeasti luokan perällä kuorsaavan oppilaan ja keskeyttävät hänen unensa. Nukkuminen tunneilla voi myös vaikuttaa tuntiaktiivisuuteen negatiivisesti ja tämän kautta laskevasti numeroon, jonka kurssista saat. Myöskin tärkeitä asioita voi jäädä täysin kuulematta, koska uinut rauhallisesti ja ratsastat yksisarvisella kohti auringonlaskua. Ja kuten arvata saattaa, et osaa kokeessa asioita joita sinulta kysytään. Tarinan opetus olkoon siis seuraava: nuku yöllä, älä tunneilla.

Åland

Åland, eli Ahvenanmaa, on yksi niistä Suomen alueista, joilla puhutaan ruotsia. Ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli ja tästä syystä sitä opiskellaan myös lukiossa. Osa ihmisistä on ehdottanut ruotsin vaihtamista venäjään, koska se on paljon hyödyllisempi kieli täällä Venäjän rajan läheisyydessä. Minulla onkin hyviä uutisia henkilöille, jotka puolustavat tätä ajatusta: Kuhmon yhteislukiossa voit opiskella myös venäjää ruotsin ja englannin lisäksi! Ruotsi kylläkin pysyy yhä yhtenä pakollisista aineista, men det är okej.

Äidinkieli

koska suomi on vaikea kieli ja emme osaa sitä vielä lukio ikäisinä kään, äidinkielen tunnit jatkuvat. Erona yläasteen äidinkielen tunteihin on se, että lukiossa keskitymme enemmän tekstin tuottamiseen ja tekstien tutkimiseen, kuin illatiiveihin ja muihin hienouksiin. Kieliopin perusasioita emme kuitenkaan jätä huomiotta ja niistä varmasti muistutellaan oppilaita, mikäli se on tarpeellista. Opiskele siis yhdyssanat ja muu tarpeellinen hyvin!

Öööö....

Teksti ja kuvat Joni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...