sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Abien kuulumiset ja jatko-opintosuunnitelmat

Hei kaikki!

Tänä vuonna abien viimeistä lukiovuotta on varjostanut korona. Abivuosi alkoi pettymyksellä, kun pian koulujen alun jälkeen Kuhmon lukiolaiset joutuivat etäopiskeluun. Etäopiskelun aikana syksyn kirjoituksetkin lähestyivät, joka nosti varmasti monen abin stressitasoja ja aika ajoin aiheutti ahdistustakin, jota koronapandemia ei ainakaan helpottanut.

Koronasta huolimatta lukion viimeinen vuosi on jokaiselle abille suuri saavutus. Uurastus alkaa pian olla takanapäin ja nyt valkolakki ja elämä lukion jälkeen häämöttää lähempänä kuin koskaan. Jokainen abi voi katsoa lukion aikana tekemäänsä työtä ja olla ylpeä itsestään. Moni varmasti kokee myös helpotusta siitä, että on selvinnyt koeviikoista, opiskelun takia pitkäksi venyneistä illoista sekä muista lukiovuosiin kuuluvista välillä rankoistakin asioista. Enää jäljellä on yksi jakso ja loppurutistus eli kevään kirjoitukset.

Abivuotta ovat piristäneet hämärtyvä syksy sekä lähestyvä talvi ja lumisateet. Myös kevyemmät jaksot nyt abivuoden syksyllä ovat tuoneet maustetta jaksamiseen. Motivaatiota kirjoituksiin valmistautumiseen toivotaan joulusta, paukkupakkasista ja aurinkoisista hangista.
 

Lukion viimeiseen vuoteen kuuluvat perinteet tuovat myös maustetta koronan keskellä, eikä kaikkea ole peruttu. Esimerkiksi abihuppareiden saapumista ei olisi melkein maltettu odottaa! Lopulta ne saapuivatkin. Nyt on abeilla hyvä kulkea ylpeänä Arttu Wiskarin hyvin lukioaikoja kuvaavat biisin sanat “Tässäkö tää oli” hupparin selässä. 

Tietysti abivuoden huipentumaa eli penkkareita odotetaan innolla. Epävarmuus siitä tuleeko korona pilaamaan sen kokemuksen tämän vuoden abeilta kuitenkin painaa varmasti monen mieltä. Toivotaan kuitenkin, että myös tänä vuonna abit saavat nousta rekkojen lavoille ja viettää penkkaripäiväänsä vähintään yhtä hyvin kuin edellisvuosina!

Penkkarihuumaa, abi19

Kevät päättyy ja kesä alkaa juhlahumun keskellä, kun abit painavat valkolakit päähänsä, toivottavasti Kuhmo-talon lavalla perheiden ja ystävien istuessa katsomossa. Juhlinta onkin ansaittua, sillä pian sen jälkeen alkaa jännitys jatko-opiskelupaikasta. Jatko-opiskelupaikat alkavat monella olla tässä vaiheessa syksyä ainakin melkein selvillä. Monella jatko-opintojen alkamista viivästyttää armeija. Oman tulevaisuuden ajattelu tuntuu jännittävältä, mutta samalla varmasti myös haikealta, kun lukioajan mukana kulkeneet ystävät jatkavat eri suuntiin tavoittelemaan unelmiaan ja luomaan omaa tulevaisuuttaan. Kuhmon lukiosta abeilla on haaveina suunnata ainakin Helsinkiin ja Ouluun yliopistoihin. 

Ylioppilasjuhlassa keväällä 2018

Jokainen abi saa olla tyytyväinen itseensä, kun on selvinnyt näin pitkälle. Vielä vähän täytyy jaksaa ja sitten tämä reissu on saatu päätökseen. “Rankkaahan se oli, mutta tässä sitä ollaan”, tiivisti eräs abi fiiliksistään lukioajasta.

Teksti: Anni, kuvat opettajan arkistoista 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...