tiistai 24. marraskuuta 2020

Tukihenkilöstön esittelyä 2: koulupsykologi

Hei!

Olen psykologi Anna Mustonen. Olen aloittanut tässä työssä vastavalmistuneena vuonna 2015. Opiskelin psykologian maisteriksi Joensuussa ja sieltä tieni vei tänne Kainuuseen. Asun Sotkamossa puolisoni kanssa. Vapaa-aikaani vietän ulkoillen, urheillen ja mökkeillen. Olenpa toiminut myös parkour-ohjaajana opiskeluaikoina! Voin lämpimästi suositella Itä-Suomen yliopistoa (UEF) psykologian opiskeluun. 


Koulupsykologi toimii esi- ja perusopetuksen kouluilla osana koulun opiskeluhuoltoa yhteistyössä oppilaiden, vanhempien, opettajien ja muun oppilashuoltohenkilökunnan kanssa. Koulupsykologi tukee lasten ja nuorten koulunkäyntiä, psyykkistä hyvinvointia ja kokonaiskehitystä. Tavoitteenamme on tarjota tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä kartoittaa ja ennaltaehkäistä (oppimisen) pulmia. Koulupsykologi arvioi oppimis- ja toimintaedellytyksiä sekä psyykkisen tuen tarvetta erilaisilla menetelmillä ja suunnittelee tarvittavia tukitoimia yhdessä opettajien, oppilaiden ja vanhempien kanssa. 

Kainuussa koulupsykologit kuuluvat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään. 2. asteen opinnoissa meillä on käytössä nimike nuorisopsykologi. Itse toimin siis tavallaan kaksoisagenttina, eli työskentelen sekä perus- että toisella asteella. Työnkuvaani kuuluu Kuhmon lukion lisäksi Sotkamon lukio, Tenetin yläkoulu ja Vuokatin urheiluopisto. 

Opettajat ja oppilashuoltohenkilöstö voivat konsultoida koulupsykologia lapsen oppimiseen, kasvuun ja kehitykseen liittyen. Koulupsykologi tekee yhteistyötä vanhempien ja lasten kanssa sopien mm. perhetyön, perheneuvolan, lastensuojelun sekä erikoissairaanhoidon kanssa. Koulupsykologiin voivat ottaa yhteyttä niin vanhemmat, opettajat, muu koulun henkilökunta kuin koululaisetkin. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Koulupsykologit tapaavat oppilaita ja heidän vanhempiaan koululla tai omissa työpisteissään. 

Kuhmossa olen tavattavissa tiistaisin Tuupalan koulukeskuksen terveydenhuollon tiloissa. Vastaanotolla ei tapahdu mitään sen ihmeempää. Keskustellaan asioista ja tehdään joitakin mielenterveyteen liittyviä kyselyjä. Oppimisvalmiustutkimuksissa tehdään erilaisia tehtäviä pöydän ääressä. Tarvittaessa ja asiakkaan luvalla voin olla yhteydessä myös huoltajaan tai opiskelijahuollon muuhun henkilöstöön, mutta ilman teidän lupaanne en asioitanne jaa. Joskus voin ohjata nuoren jatkohoitoon esim. nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Minulta löytyy apua ja tukea, jos mieli on matalalla, ahdistaa, stressaa, jännittää tai ihmissuhteet ovat solmussa. Kanssani voi pohtia myös, mikä minusta tulee isona tai mitä haluan elämässäni tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...