Syyslukukausi on jo pitkällä ja se on tuonut mukanaan varmasti paljon uusia asioita itse kullekin. Yksi uusi asia tänä syksynä on ollut se, että lukiolla on siirrytty uuteen päiväaikatauluun. Kerron nyt, millaisia ajatuksia se minussa 2. vuoden opiskelijana herättää.
Nykyinen lukion päiväaikataulu on samantapainen kuin se ainakin minulla oli yläkoulussa. Päivät kestävät pääsääntöisesti klo 9-15 ja tuntien välillä on taukoa 15 minuuttia. Tauot ovat siis hieman pidempiä kuin aikaisemmin. Tunteja voidaan pitää myös klo 9-15 ulkopuolella, mutta harvemmin kuin aikaisemmin. Oppitunnin pituus on edelleen sama 75 minuuttia ja myös jaksojen määrä on pysynyt samana, 5 jaksoa vuodessa.
Tiistaisin ei aina ole viimeistä tuntia, vaikka Wilma niin näyttää. |
Ajattelen, että uuteen päiväaikatauluun tottui nopeasti. Minun lukujärjestykseni on sellainen, että koulua on useimmiten klo 9-15, jolloin päivän aikana on neljän eri oppiaineen tunteja. Joinakin päivinä on vielä klo 15 jälkeen valinnaisten kurssien tunteja, kuten ranskaa tai musiikkia. Vaikka jakson aikana ei ole ollenkaan hyppytunteja, vaan jokaisessa palkissa on kurssi, en ole kokenut sitä liian raskaaksi. Yksi tärkeimmistä asioista opiskelussa on varmaankin juuri hyvin suunniteltu aikataulutus ja itselle sopivan opiskelutahdin löytäminen.
Uusi päiväaikataulu on tuonut mielestäni mukanaan opiskeluun monia hyviä asioita ja se on selkeä. Pidän siitä, että tunnin pituus on edelleen 75 minuuttia, koska siinä ajassa ehtii käsitellä hyvin asioita. Hieman aikaisempaa pidemmät tauot ovat myös positiivinen asia, koska tuntien välissä on tarpeeksi aikaa siirtyä seuraavalle oppitunnille toiseen rakennukseen. Jos seuraava tunti on samassa rakennuksessa, tauon aikana ehtii esimerkiksi kerrata tuleviin testeihin tai jaloitella ja jutella kavereiden kanssa. Seuraavalle oppitunnille mennessä on siis virkeämpi olo, kuin jos tauko olisi lyhyempi, mikä on ehdottomasti eduksi.
Abeilla on muutamia hyppytunteja |
Päiväaikataulu on vaikuttanut myös iltojen kulkuun. Koska eri oppiaineiden tunteja on päivän aikana vähemmän kuin aikaisemmin, myös kotitehtäviin jaksaa keskittyä paremmin ja niitä kerkeää tehdä enemmän ennen harrastuksiin menoa. Mielestäni aikaa on jäänyt sopivasti myös tentittävien kurssien tehtävien tekemiseen. Uusi päiväaikataulu helpottaa monien kulkemista koulun ja kodin välillä, sillä siirtymiseen menee aikaa, jos asuu kauempana keskustasta. Ja vielä yksi hyvä asia on se, että vaikka päiväaikataulu onkin muuttunut, niin kursseja voi edelleen valita yhtä paljon ja monipuolisesti kuin ennenkin.
Teksti: Saara
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti