torstai 22. marraskuuta 2012

Opiskeluvinkkejä

Lukio on koulu, josta saa laajan yleissivistyksen. Voisi jopa sanoa, että lukiosta saa "puoli pätevyyttä joka ammattiin".

Lukion alkuvaihe ei ole kuitenkaan välttämättä ihan helppo. Opiskelustrategioitaan voi joutua muuttamaan ja kehittämään, jos aikoo saada samanlaisia arvosanoja kuin peruskoulussa. Lukiossa arviointiasteikko on tiukempi ja opiskelutahti nopeampi. Miten lukiosta siis selviää hengissä? Tässä muutamia vinkkejä:

Opiskelu on hauskaa kaverin kanssa.

- Motivoi itseäsi: mieti, miksi opiskelet. Haluatko itsellesi esimerkiksi ammatin, jota varten lukion suorittaminen on olennaista? Vai haluatko kenties oppia kommunikoimaan vieraalla kielellä, jotta voisit lähteä tulevaisuudessa vaihto-opiskelijaksi? Haluatko päteä Trivial Pursuitissa? :)

- Hanki kalenteri ja suunnittele ajankäyttösi. Älä jätä hommia viime tinkaan, vaan tee annetut tehtävät hyvissä ajoin ennen deadlinea. Jos tehtäviä alkaa kertyä, aloittaminen muuttuu yhä vaikeammaksi ja vaikeammaksi. On parasta pitää "to do -list" kohtalaisen lyhyenä.

- Opiskele säännöllisesti joka päivä. Asiat oppii paremmin, kun opiskeltavan aineksen "pureskelee pieninä palasina". Silloin kun ei ole paljon läksyä voi tehdä joitain työläämpiä hommia etukäteen, mikä helpottaa kiireisimpien aikojen ohjelmaa kummasti.

- Älä luovuta heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullen! Esimerkiksi pitkän matematiikan opiskelu saattaa helpottua parin ensimmäisen kurssin jälkeen, kun pääset laskurutiiniin kiinni.

- Kotitehtävien tekeminen on tärkeää. Esimerkiksi kieliä tai matemaattisia aineita ei opi pelkästään lukemalla, vaan täytyy myös kirjoittaa / laskea. Mitä monipuolisemmin eri aiheita käsittelee, sitä paremmin asiat oppii.

- Jos et ymmärrä jotain asiaa, kysy rohkeasti apua kaveriltasi tai opettajalta. Yhdessä opiskelemalla asiat selvenevät ja jäävät paremmin mieleen.

- Muista pitää itsestäsi huolta! Elämä ei ole pelkkää opiskelua: harrasta, liiku, syö, nuku ja tapaa kavereitasi. Hyväkuntoisena opiskelu on helpompaa ja tehokkaampaa kuin uupuneena ja huonokuntoisena.

Lisää opiskeluvinkkejä käydään läpi opinto-ohjauksen ja psykologian kursseilla sekä ryhmänohjaustuokioissa. Opiskeluintoa!

http://www.youtube.com/watch?v=WfzYXN_MuwI

- SJ

PS. Kyllä lukiosta selviää hengissä! Lakkiaispäivänä Kuhmo-talon lavalla todellakin tuntee, että on saanut jotain aikaiseksi ja on juhlansa ansainnut.

Kevään 2012 ylioppilaita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...