torstai 24. tammikuuta 2013

Tehdään teatteriesitys -kurssi


Kuhmon yhteislukion opiskelijat voivat lukioaikanaan osallistua monenlaisiin musiikki- ja tanssiprojekteihin. Esimerkiksi muutama vuosi sitten esitettiin paljon kehuja saanut Toivo-musikaali ja nyt huhtikuussa on tulossa ”MuTa-projekti” –työnimellä kutsuttava esitys. Kyseessä on musiikin ja tanssin yhteisprojekti, jossa kerrotaan rakkaustarina musiikin ja tanssin välityksellä.

MuTa-projektin tanssiharjoitukset.

Tulevana lukuvuonna (2013-2014) lukiolaisille, KAO:n opiskelijoille ja yläkoulun oppilaille on tarjolla yhteinen teatteri-ilmaisun kurssi. Kurssilla harjoitellaan ja esitetään näytelmä "Ammutaanhan hevosiakin" (Horace McCoy). Tekstin dramatisoinnista vastaa kurssin vetäjä ja näytelmän ohjaaja Erkki Kähkönen.

Näytelmä kertoo nuoresta parista, joka osallistuu kuukausia kestävään tanssikilpailuun, minkä palkintona on rahaa ja julkisuutta. Teksti on kirjoitettu 1930-luvulla, mutta siinä esiintyvät asiat kuten kuuluisuuden tarve, ahneus ja yksilön tekemät valinnat ovat nykyäänkin ajankohtaisia. Tarkoitus ei ole tehdä historiallista näytelmää, vaan sellainen teos mikä puhuttelee ihmistä tässä ajassa.

Puherooleja on alustavasti noin kymmenen mutta innostuksen mukaan dramaturgiaan voidaan tehdä muutoksia. Sukupuolijakauma rooleissa voi olla mitä vain, riippuen tietysti myös kurssille osallistuvista nuorista.

Esitykseen tarvitaan myös bändi, jonka rakenne on vielä avoin. Bändi voi koostua vaikkapa viidestä kitaristista ja yhdestä trumpetistista. Esityksessä käytettävät kappaleet voivat olla jo olemassa olevia tai ne voidaan myös säveltää lukion musiikkilinjan kurssien puitteissa. Opiskelijat voivat myös halutessaan osallistua näytelmän lavastuksen ja puvustuksen suunnitteluun.

Kaiken kaikkiaan koko kurssin ajatuksena on, että opiskelijat saavat itse osallistua tahtomallaan panoksella näytelmän tekoon ja että työskennellessä olisi hyvä ja keskusteleva ilmapiiri, missä kaikki oppisivat teatteriesityksen tekemisestä.

MuTa-projektin tanssijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...