maanantai 9. syyskuuta 2013

Ruotsi edelleen suosittu yo-kirjoitusaine


Syyslukukausi alkoi vasta muutama viikko sitten, mutta abiturienteilla on jo edessään syksyn yo-kirjoitukset. Monet valitsevat syksyllä kirjoitettavaksi ruotsin keskipitkänä oppimääränä. Näin ovat tehneet myös Kuhmon yhteislukion opiskelijat Erika Kampman, Heli Komulainen ja Jaakko Väisänen. 

Erika, Heli ja Jaakko ovat kerranneet ruotsia kahdella kurssilla lukuvuoden ensimmäisen jakson aikana.

Ruotsin kieli on lukiossa pakollinen oppiaine, jota opiskellaan vähintään viisi kurssia. Kuhmon yhteislukiossa on lisäksi tarjolla viisi valinnaista kurssia, joilla joko kerrataan tai syvennetään kielitaitoa. Ruotsin kielen ylioppilaskokeeseen ei ole kuitenkaan pakko osallistua. 

- Mielestäni pakkoruotsin voisi poistaa, jolloin ainoastaan halukkaat opiskelisivat ruotsia. Tai sitten olisi hyvä jos voisi valita ruotsin ja venäjän välillä täällä itäisemmässä Suomessa, Jaakko kommentoi ajankohtaista ns. pakkoruotsikeskustelua.

Jaakko kirjoittaa ensimmäisiä aineitaan ruotsia ja biologiaa nyt syksyllä, kun taas Erika ja Heli jatkavat jo keväällä aloitettua tutkintoa. Erika kirjoitti keväällä terveystiedon, kuten monet muutkin lukiossamme. Heli kirjoitti keväällä maantieteen ja saksan.

- Hieman jännittää millaista yo-kokeen tekeminen on, kun ei aiemmin ole kirjoittanut, toteaa Jaakko.

Heli vietti lukuvuoden 2011-2012 vaihdossa Saksassa. Siellä hän oppi kaiken tarvittavan kielestä kevään saksan yo-kirjoituksia varten, eikä hänen tarvinnut enää itse kirjoituksia stressata.

- Luulin ennen matkaan lähtöä, että saksan kielen oppiminen vaikeuttaisi ruotsin opiskelua kielten erilaisuuden takia. Huomasin kuitenkin, että ruotsin kielessä on paljon samankaltaisia sanoja kuin saksassa, joten ruotsin opiskelu enemmänkin helpottui, Heli kertoo.

Helillä ja Erikalla on monenlaisia tekniikoita ruotsin opiskeluun. He keskittyvät enemmänkin ruotsin oppimiseen elokuvista ja kirjallisuudesta, kuten esimerkiksi Henning Mankellin tuotannosta. Kuitenkin oppikirjojen kappaleitakin luetaan ahkerasti ja kielioppia kerrataan. Vanhojen yo-kokeiden tekeminen tuo hyvää harjoitusta.

- Yle Fem kanavan katsominen on hyödyllistä, kuten myöskin kavereiden kanssa yhdessä opiskelu, kertoo Erika.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat näillä abeilla vielä hieman mietinnän alaisena. Erika miettii yliopistossa opiskelua. Helikin miettii yliopistossa opiskelua, alanaan mahdollisesti kehitysmaatutkimusta tai logopediaa. Ulkomaillekaan lähtö ei ole poissuljettu. Jaakko ei vielä tiedä mitä mahdollisesti haluaisi opiskella.

Abit aloittivat viimeisen vuotensa Kuhmon yhteislukiossa hyvissä mielin ja penkkareita odotellen.

Syksyn ylioppilaskokeet alkavat tänään ruotsin kuuntelulla ja jatkuvat kolmen viikon ajan. Lycka till!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...