torstai 14. marraskuuta 2013

Kostamuksesta Kuhmoon opiskelemaan

Koulussamme on jokaisella vuosikurssilla 1-2 opiskelijaa Kostamuksesta. Näin ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Jadviga kertoo itsestään (suomennos tekstin lopussa):

Меня зовут Ядвига Самановская,я обучаюсь в гимназии города Кухмо вот уже четвертый месяц.Я приехала сюда учиться из Костомукши.Когда мама выбирала,в какую школу меня отдавать,свой выбор она сделала основываясь на желании,чтобы я изучала финский язык,поэтому я пошла в школу в с углубленным изучением финского языка.Мне всегда нравился финский язык и я всегда учавствовала во всех конкурсах и олимпиадах,последним моим достижением было участие в Республиканской Олимпиаде по финскому языку.

Я давно решила для себя,что хочу обучаться в Финляндии,так как хотела бы получить европейское образование и я просто очень люблю эту страну :) Проблема была лишь с выбором места учебы.Так как я поступала после 9-ого класса,я искала город поближе к дому и в интернете я нашла информацию о нашей гимназии и меня это привлекло.Я была на представлении гимназии в Костомукше,после которого еще более убедилась в том,что хочу поступать именно сюда.
На самом деле я очень нервничала на экзамене,но к счастью я справилась и смогла поступить :)

Учеба в гимназии безумно интересная и,конечно,резко отличается от учебы в России.Несмотря на то,что уроки длятся здесь 75 минут,в отличии от привычных 45 минут в России,я бы сказала,что здесь уроки проходят даже быстрее и увлекательнее.Что так же удивило сразу в первые дни,так это отношение учителей,уроки проходят в доброжелательной и увлекательной обстановке :)

У каждого ученика свое расписание и группы часто сформированны таким образом,что на всех уроках у тебя разные одногруппники,что,как мне кажется,очень интересно.
В гимназии есть музыкальная линия,для тех,кто хочет посвятить себя музыке :) Так же для меня очень примечательно то,как здесь изучают языки,это действительно очень сильные и эффективные программы обучения!Я изучаю финский,английский и шведский,но так же можно выбрать французский,немецкий или русский языки.
Учеба разделена на 5 периодов,после каждого проводится неделя экзаменов по всем предметам за период,это,действительно,довольно не просто,но первые экзамены я сдала вполне успешно.

Так же здесь проводятся интересные праздники,например первокурсников ждет "посвещение в первокурсники",это действительно незабываемое событие в жизни!;)
Как я уже писала,одним из немаловажных критериев при выборе учебного заведения для меня было близкое расположение к дому,поэтому я очень рада,что могу ездить домой каждые выходные,так как пока,первое время, очень скучаю по маме :) За мной всегда приезжает мама,а уезжаю обратно в Кухмо в основном с родителями подруги.
Я очень рада,что в Кухмо я смогла развивать свое хобби-танцы,так как действительно не могу без этого жить.Я уже выступала с сольным номером на вечере танцев в Кухмо и я очень этому рада!

Самое важное для поступления и конечно для учебы,это хорошее знание финского языка!Так как конечно же все преподается на финском и программа довольно трудная.По своему опыту скажу,что мало просто например учить финский в школе,нужно учить финский так же самой и как можно больше,используя все возможности,как общение с финоязычными друзьями,просмотры видео/фильмов и т.д.

Желаю успеха всем тем,кто желает поступить в гимназию!

Ядвига

Minä olen Jadviga Samanovskaja, olen opiskellut Kuhmossa neljättä kuukautta. Tulin tänne opiskelemaan Kostamuksesta. Kun äitini valitsi missä koulussa voisin opiskella, hän halusi, että oppisin suomea. Siksi menin kouluun, joka on suomenkielinen. Olen aina pitänyt suomen kielestä ja aina osallistunut kaikkiin kilpailuihin. Viimeisin saavutukseni oli osallistuminen Karjalan Tasavallan kilpailuihin.

Olin jo pitkään itsekin miettinyt, että halusin opiskella Suomessa, koska minä halusin saada eurooppalaisen koulutuksen ja minä pidän Suomesta. :) Ongelma oli vain valita opiskelupaikka. Koska tulin tänne yhdeksännen luokan jälkeen, halusin etsiä kaupungin, joka olisi lähellä kotia. Löysin netistä tietoa lukiosta ja minusta tieto oli kiinnostavaa. Olin seuraamassa lukioesittelyä Kostamuksessa, minkä jälkeen olin entistä vakuuttuneempi, että haluan oppiskella täällä.

Todellisuudessa olin hyvin hermostunut kielikokeessa, mutta onneksi pystyin selviytymään ja nyt opiskelen täällä :)

Opiskelu koulussa on mielettömän mielenkiintoista ja tietenkin on hyvin erilaista kuin opiskelu Venäjällä. Huolimatta siitä, että oppitunnit kestävät 75 minuuttia täällä, toisin kuin tavanomaiset 45 minuuttia Venäjällä, sanoisin, että oppitunnit sujuvat nopeammin ja mielenkiintoisemmin. Ja yksi asia vielä, joka myös yllätti minut aluksi, oli opettajien asenne oppitunneilla: ilmapiiri on aina ystävällinen ja on aina hauska tunnelma :)

Jokaisella opiskelijoilla on oma työjärjestys ja hänen ryhmänsä muodostavat usein sillä tavalla, että kaikki oppitunnit vietetään eri luokkatoverien kanssa ja mielestäni se on erittäin mielenkiintoista.

Lukiossa on musiikkilinja niille, jotka haluavat omistautua musiikille :) Kieltentunneilla opiskelu on todella tehokasta! Puhun suomea, englantia ja ruotsia, mutta voit valita myös ranskan, saksan ja venäjän kielet.

Lukuvuosi on jaettu 5 jaksoon, jakson loppussa pidetään koevikko kaikissa oppiaineissa. Se ei todellakaan ole helppoa, mutta ensimmäinen koeviikko sujui kuitenkin varsin onnistuneesti.

On myös mielenkiintoisia juhlia, jotka järjestetään täällä, kuten nahkiaiset, se on todella mieleenpainuva tapahtuma elämässä ;)

Kuten kirjoitin, yksi tärkeä kriteeri opiskelupaikkaa valittaessa oli sijanti kotipaikan lähellä, joten olen hyvin iloinen, että voin mennä kotiin joka viikonloppu, koska todella ikävöin äitiä vielä :) Meneen Kostamukseen aina äidin kanssa ja usein tulen takaisin Kuhmoon kaverin ja hänen vanhempien kanssa.

Olen hyvin iloinen siitä, että Kuhmossa voin kehittää harrastustani tanssia, koska en todellakaan voi elää ilman sitä. Minulla jo oli oma tanssiesitys Kuhmon Tanssi-illassa ja olen erittäin iloinen siitä!

Tärkein asia, jos haluaa opiskella Kuhmon yhteislukiossa on tietysti suomen kielen taito. Koska tietysti kaikki kurssit opetetaan suomeksi ja lukion opetus on varsin vaikeaa. Oman kokemukseni mukaan voisin sanoa, että ei riitä​ ​esimerkiksi opiskella suomea vain koulussa, sinun täytyy opiskella suomen kielta niin paljon kuin on mahdollisuksia, käyttäen kaikkia mahdollisuuksia kuten keskustella suomeapuhuvien ystävien kanssa, katsella videoita/elokuvia suomen kielella jne.

Toivotan menestystä kaikille niille, jotka haluavat opiskella lukiossa !

Jadviga

PS. Toivotamme myös Jadvigalle menestystä opinnoissa ja sinnikkyyttä suomen kielen välillä hieman hankalien "koukeroiden" opiskeluun! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...