sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Opekatti

Lauantaina 16.11.2013 klo 6.45 lähti kaksi bussilastillista Kuhmon eri koulujen opettajia Suomussalmelle Opekatti-koulutustilaisuuteen. Matka perille kesti yli puolitoista tuntia, mutta sujui kohtalaisen nopeasti mm. (metsästys)koirista jutellen.


Perillä suunnistimme tietenkin ensi aamukahville, jonka kanssa nautimme valtavan suuren pullan. Kahvitauko jäi valitettavan lyhyeksi, sillä aamupäivän ensimmäiset luennot alkoivat pian. Pienessä epähuomiossa kaikki lukion opettajat eivät löytäneet ainakaan heti oikeaan paikkaan, olihan tilaisuus useammassa rakennuksessa ja paikalla oli yhteensä noin 600 opettajaa. Esimerkiksi allekirjoittanut voi rehellisesti tunnustaa, että ensimmäiset 15 minuuttia olin väärässä paikassa.

Perusasteen opettajien tilaisuudessa
Lukion opettajille tarkoitettu luento
Kun lopulta pääsin oikeaan saliin, huomasin, että en onneksi ollut menettänyt juuri mitään olennaista. Lukion opettajille suunnattu luento kertoi ylioppilaskirjoitusten sähköistämisestä ja tiivistettynä luennon sanoma oli, että sähköinen koe on varmasti tulossa aikataulun mukaan ja lukiossa tulee valmistautua siihen opetusvälineitä uudistamalla, opettajia kouluttamalla ja käyttämällä mahdollisimman paljon tieto- ja viestintätekniikkaa, nyt heti! Sähköisiä kokeita tulee testata sekä esimerkiksi kirjoitelmien ja esseiden palautus ja korjaaminen tule hoitaa ilman paperien tulostamista. Se jäi tosin vielä epäselväksi, että miten tämä käytännössä toteutetaan?

Mira tutustumassa Socrativeen
Luennon jälkeen opettajat hajaantuivat eri työpajoihin. Allekirjoittanut sai kunnian olla kielten työpajan kouluttajana/keskustelun vetäjänä. 75 minuutin aikana kävimme läpi monia mahdollisia tapoja hyödyntää tietokoneita ja eri sovelluksia kieltenopetuksessa. Tutuiksi tulivat Socrative, wikit, Edmodo, Dropbox, Prezi, blogit, Facebook, smartboard, kustantajien sähköiset materiaalit jne (ihan vain muutamia mainitakseni). Toivottavasti työpajaan osallistuneet kainuulaiset kieltenopettajat saivat pajasta paljon hyötyä.

Suomalaista kouluruokaa
Lounas oli melko perinteistä kouluruokaa: kinkkukiusausta. Lounaalle oli varattu paljon aikaa ja tauolla ehti tavata tuttuja opettajia muista kouluista ja vaihtaa kuulumisia.

Iltapäivällä vuorossa oli toinen työpaja, joka allekirjoittaneella käsitteli netissä olevaa palvelua, jolla voi arvioida omien tvt-taitojensa riittävyyttä. Paja oli ihan OK.

Ministeri Merja Kyllönen


Päivä päättyi yhteiseen tilaisuuteen liikuntahallilla. Ministeri Merja Kyllönen piti puheen sekä lauloi ilman säestystä tunteita herättävän laulun (useimpia (nais)kuulijoita melkein itketti). Vastapainoksi näimme myös hauskan esityksen lapsensaantiin liittyen ja ainakin sellaiset opet, joilla oli omia (pieniä) lapsia, tunnistivat esityksestä monia tuttuja asioita/ilmiöitä ja nauroivat maha kippurassa.

Kaiken kaikkiaan päivä oli ihan OK, vaikka pitkän lauantaityöpäivän seuraamukset näkyivät ja ainakin tuntuivat seuraavalla viikolla.

- S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...