perjantai 7. syyskuuta 2012

Abit valmiita ylioppilaskirjoituksiin

Syksyn yo-kokeet ovat jo aivan nurkan takana. Abiturientit ovat valmistautuneet kirjoituksiin huolella - osa on aloittanut valmistautumisen jo varhain kesällä, kun taas viimeisimmät ovat aloittaneet lukemisen vasta viime viikkoina. Jenna Koskelo, Merika Vanninen ja Valtteri Moilanen odottavat tulevia kirjoituksia jännityksellä, mutta eivät stressaa turhaan.

Valtteri, Merika ja Jenna
- Ei kirjoitukset varsinaisesti stressaa mutta aiheuttaa jännitystä, josta on hyötyä yo-kokeisiin lukiessa, toteaa ruotsin ja yhteiskuntaopin kirjoittava Jenna Koskelo.

Kirjoituksiin lukiessa on noudatettu jo aikaisemmin hyviksi koettuja vinkkejä. Ruotsin kokeisiin valmistautuvat Merika Vanninen ja Jenna Koskelo ovat harjoitelleet mm. lukemalla kirjoja, kertaamalla sanoja ja kielioppia, sekä katsomalla ja kuuntelemalla ruotsinkielisiä ohjelmia.

- Yle Fem on ollut kätevä apu kirjoituksiin harjoitellessa. Myös ruotsinkielisten lehtien ja blogien lukemisesta on ollut hyötyä, vinkkaa Merika Vanninen.

Erityinen apu Jenna Koskelolle ruotsin kirjoituksiin harjoitellessa on ollut Pohjola-Nordenin järjestämä kymmenen päivää kestänyt stipendimatka Norrrbottenin lääniin Piteåån Framnäs Folkhögskolaniin.

Ohjelmassa oli arkipäivinä kuusi tuntia ruotsin opiskelua luokissa ruotsalaisten opettajien kanssa. Opiskelun jälkeen käytiin yleensä jossain opintomatkalla, esim. Storforsenilla, joka on Pohjoismaiden suurin valjastamaton koski ja Solanderparkissa, joka on tutkimusmatkailija Daniel Solanderin syntymäpaikka. Iltaisin ohjelmassa oli myös elokuvien katselua, shoppailua ja ”spesiaali-iltoina”, kuten pite-afton ja finsk-afton, esiteltiin eri maiden kulttuureja.

- Oli aivan ihana reissu! Främnäs oli kaunis paikka ja meille oli järjestetty paljon tekemistä. Ruotsin puhuminen onnistui sujuvasti vailla sen suurempia ongelmia, kertoo Jenna.

Valtteri Moilanen on seurannut ahkerasti uutisia, kerrannut oppikirjoja ja katsellut dokumentteja opiskellessaan yhteiskuntaopin kirjoituksia varten. Erityisen tärkeää on pysyä ajan tasalla, sillä oppikirjoissa on osittain vanhentunutta tietoa. Valtteri kirjoittaa myös matematiikan, jota varten hän on kerrannut ja laskenut oppikirjojen tehtäviä.

Haastattelemillamme abiturienteilla on jo suhteellisen selvät tulevaisuuden näkymät. Valtteri Moilanen aikoo mennä lukion jälkeen armeijan soittokuntaan, jonka jälkeen hän aikoo suunnata opiskelemaan muusikoksi, taikka yliopistoon jotain yhteiskuntaoppiin liittyvää alaa. Merika Vanninen pitää välivuotta mahdollisena ideana, jonka jälkeen hän aikoo suunnata opiskelemaan markkinointia. Jenna puolestaan haluaa opiskella jälkeen yliopistossa, mutta tiedekunnan valinta on vielä epävarma.

Kielten yo- kuuntelut ovat ma 10.9.- ke 12.9. ja kirjalliset kokeet alkavat äidinkielen tekstitaidon kokeella pe 14.9.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...