perjantai 23. toukokuuta 2014

Ruotsin matkan palaute

Päätin kerätä Ruotsin matkasta palautetta heti matkan jälkeen, jotta saisin selville, oliko matkalla minkäänlaista vaikutusta opiskelijoiden kielitaitoon, kulttuuritietämykseen ja ruotsin kielen opiskelumotivaatioon. Keräsin palautteen GoogleDriven kyselylomakkeella. Kyselyssä oli muutamia numerolla vastattavia kohtia ja muutamia avokysymyksiä.

Palaute oli pääosin positiivista; matka koettiin onnistuneeksi ja antoisaksi. Tässä muutamia kommentteja satunnaisessa järjestyksessä.


Kuvaile yksi tilanne, jossa käytit ruotsin kieltä! Mitä sanoit ja kenelle?
 • Kävin oikein henkevää (ja ilmeisesti ymmärrettävää) keskustelua robertsforslaisten viidesluokkalaisten tyttöjen kanssa käsityötunnilla, ja sen jälkeen kävin katsomassa heidän tanssituntiaan. Osasin siis keskustella heidän kanssaan kaikesta "tavallisesta", lemmikeistä, harrastuksista, erityistaidoista jne. Olen ylpeä siitä, että minut ymmärrettiin ilman ongelmia.
 • Juttelin Robertsforsin koulussa oppilaille pitkiäkin keskusteluja, ja se vahvisti uskallustani puhua ruotsia hyvin vahvasti!
 • Käytin ruotsia kaupoissa, joissa tarvitsin apua. Esimerkiksi kysyin myyjältä eräästä paidasta oikeaa kokoa kun en itse sitä löytänyt. 
 • Pyysin myyjältä kengän toisen parin sovittaakseni sillä hyllyssä oli vain yksi kenkä. 
 • Kun Robertsforsissa eräs opettaja tuli juttelemaan ja hän kysyi tulevaisuuden suunnitelmista yms.
 • Apteekissa kysyin apua työntekijältä löytääkseni oikean lääkkeen. Lääkkeitä löytyi pari kappaletta, joten piti vähän keskustella, jotta löytyi sopivin.


Opitko mitään uutta ruotsalaisesta kulttuurista / toimintatavoista?
 • Opin! Opin paljon eri palvelujen toiminnasta ruotsissa, kuten koulussa ja kaupoissa.
 • Kyllä. Ruotsalaiset ovat mukavia ihmisiä, jotka ottavat vieraita lämpimästi vastaan.
 • Ainakin sen, että ruotsalaiset ovat paljon avoimempia ja ystävällisempiä, mitä suomalaiset. Uumajassa ihmisillä ei ollut minnekään kiire, mikä on mukavaa. Sain myös sen kuvan, että Ruotsissa syödään hyvin mutta terveellisesti ja ollaan urheilullisia (kuntosaleja oli monta keskustassa). Mieleen jäi myös se, että Uumajan yliopistossa ei ole pääsykokeita lääkikseen.
 • Sen, että Ruotsi ja Suomi eivät kamalasti eroa toisista, mutta laktoosittomia tuotteita ei ole ja kahvi on tujua.


Oliko matkasta hyötyä sinulle? Jos oli, millaista hyötyä?
 • Oli! Kynnykseni puhua ruotsia on nyt huomattavasti matalempi, ja uskallan puhua. Mieluummin vaikka väärin kuin en ollenkaan!
 • Ruotsin ymmärtäminen parani, ainakin itsestäni tuntuu että esimerkiksi loppumatkasta ymmärsi jo paljon paremmin. Myös yliopistovierailu oli tosi opettavainen ja siitä jäi hyvä fiilis, mahdollisesti voisi ihan tosissaan jopa harkita Ruotsissa opiskelua.
 • Oli hyötyä, silmäni avartuivat matkalla, että "hei, en olekaan niin huono ruotsissa kuin luulen" ja sain uutta intoa ja motivaatiota kielen opiskeluun. Lueskelin neljännen luokan matikan tunnilla aivan innoissani erästä maantiedon kirjaa, josta ymmärsin lähestulkoon kaiken tai ainakin pystyin päättelemään olennaisen. Lisäksi ymmärsin oppaiden puheesta suuren osan, osasin kommunikoida kaupoissa ruotsiksi ja muutenkin selvisin melkein koko matkan ilman englantia. Välillä meni lukkoon, kun toiset puhuivat liian nopeasti, mutta siitä pääsi kyllä ohi kun pyysi sanomaan saman ruotsiksi, mutta hitaammin.
 • Kyllä, kuullun ymmärtämistä pääsi harjoittelemaan ja oikeasti keskustelemaan ruotsalaisten kanssa.
 • Oli, uskallan puhua nyt ruotsia ehkä hieman paremmin, sekä opiskelukin tuntuu hyödyllisemmältä!
 • Joo, se oli tosi mukava kokemus, ryhmäytti sellaisten ihmisten kanssa joiden kanssa en paljoa oo ennen ollut tekemisissä, kieli alkoi muuttua kokoajan sujuvammaksi ja kuullunymmärtäminen parani tosi paljon. Vikoina päivinä huomasi selvästi miten ei jäänyt junnaamaan sellaisiin sanoihin mitä ei osannut, kun erotti tutut sanat puheesta helposti. 
 • Oli hyötyä. Ruotsin kieltä pääsi käyttämään tositilanteissa useampaankin otteeseen. Päästiin myös tutustumaan ruotsalaiseen yliopistoon, joka ei vaikuttanut ollenkaan pahalta. Ilman matkaa ajatus Ruotsissa opiskelemisesta ei välttämättä olisi käynyt mielessäkään. Oli myös kivaa kuunnella ruotsalaisten puhuvan meille, vähän kuullunymmärtämisharjoitusta. Luulen, että matka motivoi minua entistä enemmän opiskelemaan ruotsia, sillä haluaisin osata puhua vielä monipuolisemmin.Muita kommentteja? Risuja / ruusuja?
 • Ruusujaruusujaruusuja! Matka oli kokonaisuudessaan erinomainen:) Sopivasti kaikkea ja majoitus oli hyvä! Ei mikään sokos hotel, mutta tuollaisilla matkoilla sen ei pidäkään olla.
 • Matkalla oli hyvin vapaa-aikaa, mikä oli hyvä juttu. Oli myös hyvä, ettei opettajat kytännyt koko aikaa, vaan meihin luotettiin ja annettiin olla rauhassa.
 • Matkalla oli kivaa, hurjan paljon kiitoksia sen järjestämisestä! :) Koen että tämä oli myös ruotsin oppimisen kannalta todella hyödyllinen reissu, toivottavasti matkoja järjestetään jatkossakin!
 • Matka oli sopivan pituinen, minusta ei tarvitsisi olla ainakaan pidempi. Vapaa-aikaa ja ohjelmaa oli sopivasti.


Kiitos kaikille mukana olleille nuorille, mukana olleelle toiselle valvojalle Miralle ja Matka-Kyllösen bussikuski Ristolle! Matka meni paremmin kuin osasin edes kuvitella! Vastaavanlaisia matkoja järjestetään melko varmasti tulevaisuudessakin, kunhan yhteistyö Robertsforsin kanssa tiivistyy entisestään (ei ehkä kuitenkaan ihan ensi vuonna...)

- SJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...