perjantai 28. marraskuuta 2014

Mitä lukion jälkeen?

Blogin kommenteissa toivottiin jokunen viikko sitten postausta abien lukionjälkeisistä suunnitelmista ja tässä sellainen tulee! Teksti kirjoitti musiikkilinjan opiskelija Sofia.

Meillä abeilla on enää yksi jakso koulua jäljellä, minkä jälkeen alkaa lukuloma. Vieraskielisiin opiskelupaikkoihin ja taideyliopistoon pitää hakea jo tammikuun alussa. Toinen hakuaika alkaa maaliskuun puolella, jolloin haetaan kaikkiin muihin koulutuksiin, ja viimeistään 1.7. julkistetaan tiedot sisäänpääsystä.


Lukio.fi: Abien niksit välttää sudenkuopat lukulomalla

Minne abit ovat sitten ajatelleet hakea?
  • Aleksi menee armeijaan heinäkuussa 2015. Armeijan jälkeen hän pyrkii Oulun yliopistoon opiskelemaan maantiedettä.
  • Nita hakee ensisijaisesti Kuopion lääketieteelliseen ja toisella sijalla hän hakee luokanopettajakoulutukseen.
  • Heidi hakee Helsingin yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa. Hakujärjestys on vielä epäselvä, mutta tähtitiede luultavasti ensimmäiseksi. Hän haluaisi kouluttautua opettajaksi siinä sivussa.
  • Arttu suorittaa asepalveluksen heinäkuussa 2015, minkä jälkeen hän hakee Oulun ammattikorkeakouluun opiskelemaan maaseutuelinkeinoja ja agrologin tutkinnon.
  • Margareta aikoo hakea ensisijaisesti Oulun yliopistoon opiskelemaan biologiaa ja toisena maantietoa. Hän haluaisi erikoistua suurpetotutkijaksi tai soiden suojeluun.
  • Marleena hakee Helsingin lääketieteelliseen, ja varasuunnitelmana hänellä on lähteä ulkomaille esimerkiksi au-pairiksi.
Mä odotan pääsykokeita, ja niitä onkin tulossa monta. Haen opiskelemaan musiikkia, käyttäytymistieteitä ja kieliä; vaikeinta on laittaa paikat mieluisuusjärjestykseen. En myöskään oo ihan varma, millaiset mahdollisuudet mulla on tulla hyväksytyksi mihinkään niistä, mutta mullakin on varasuunnitelmia. Etsisin jostain töitä, todennäköisesti ulkomailta.

Mulla on ehkä silleen helppo tilanne, että haluaisin opiskella monia asioita ja ulkomaille lähtökin ois siistiä: en välttämättä pety niin kovasti, jos en saakaan opiskelupaikkaa. Se on kuitenkin stressaavaa, ja mietin usein, mikä sen hakujärjestyksen pitäisi olla. Entä jos opintolinja, mihin mut hyväksytään, onkin väärä mulle, ja hakujärjestykseen vikaksi laittamani paikka oiskin ollut parempi? Stressiä aiheuttaa myös se, kun joutuu odottamaan niin pitkään varmistusta opiskelupaikasta - haluisin tietysti tietää mieluiten heti pääsykokeiden jälkeen kuinka niissä kävi.

Tässä kivoja testejä mistä saat selville sun vahvuudet ja ehdotuksia työpaikoista, jotka kävis sun luonteelle.
Ja tässä vielä pari linkkiä mistä voi olla abeille ja muillekin lukiolaisille hyötyä:
Tsemppiä kaikille hakukohteiden valintaan :-)

t. Sofia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...