Hakemus lähetettiin ja aikaa kului. Johanna oli jo melkein unohtanut koko hakemuksen, koska vastausta ei alkanut kuulua. Eräänä päivänä kuitenkin Johanna törmäsi käytävällä ruotsinopettajaamme, joka kysyi onko Johanna katsonut sähköpostiaan. Opettajallemme oli nimittäin tullut tieto, että Johanna oli valittu kurssille ja sama tieto löytyi myös Johannan sähköpostista. ''Aika sanattomaksihan siinä meni, en tiennyt mitä sanoa'', kertoi Johanna reaktiostaan. Hän oli siis nyt virallisesti Pohjola-Nordenin kesäkurssistipendiaatti. Pohjola-Norden on pohjoismaista yhteistyötä tekevä kansalaisjärjestö ja stipendi merkitsi Johannalle sitä, että hänelle kustannettaisiin viikoksi kielikurssi Ruotsissa sijaitsevaan Grännaan. Stipendi kustansi matkat, ruuat sekä majoituksen. Pohjola-Nordenille stipendihakemuksia oli tullut yhteensä 78 kappaletta ja stipendiaateiksi valittiin 45 lukiolaista. Kurssit jakautuivat kolmelle viikolle eli yhdellä viikon kestävällä kurssilla oli aina 15 stipendiaattia kerrallaan.
Johannan matka alkoi linja-autossa kohti Kajaania, josta hän jatkoi junalla Helsinkiin. Johannan piti yöpyä yksi yö Helsingissä, jotta hän kerkeäisi sunnuntai aamun stipendiaattien kokoontumiseen. Seuraavaksi stipendiaatit olivatkin jo matkalla lentokoneella Helsingistä Tukholmaan, jonka jälkeen seurasi vielä n. 3,5 tunnin linja-auto matka päämäärään eli Grännaan.
Grännassa stipendiaatit yöpyivät asuntolassa, jossa jokaisella oli oma huone. Seuraava aamu alkoi jo normaalilla ohjelmalla, jossa asuntolavalvoja tuli herättelemään stipendiaatit koputtamalla oveen 7:30 ja huutamalla ''God morgon!''
Aamupalan jälkeen, kello 9 alkoi päivän oppitunnit, jotka kestivät kolmeen saakka. Oppitunnit sisälsivät kieliopin kertaamista, erilaisia ääntämisohjeita, kirjallisia tehtäviä eli kaikkea perinteistä. Oppitunnit kuitenkin poikkesivat joiltakin tehtäviltään normaalista kouluopiskelusta. Stipendiaatit tarkastelivat Suomen ja Ruotsin kulttuurieroja siten, että kävivät katsomassa ruotsalaisen iltapäivälehden lööpit ja vertasivat niitä suomalaisiin lööppeihin ja he myös tekivät ryhmätöitä, jossa kävivät kyselemässä vastauksia Grännan kaduilla kulkevilta asukkailta.
''Ruoka siellä oli aivan ihanaa!'' kertoi Johanna |
Eräänä päivänä stipendiaatit lähtivät käymään Jönköpingissä. (Gränna on siis taajama Jönköpingin kunnassa) ja siellä he tekivät kaupunkikierroksen, johon sisältyi esim. kaupungintalon esittely, jonka jälkeen he pääsivät IKEAan syömään ja sen yhteydessä sijaitsevaan ostoskeskukseen shoppailemaan. Omaa jännitystänsä opiskeluun toi tietenkin se, että opettaja oli täysin ruotsalainen eli puhui riikinruotsia, joten monet sanat ja ääntäminen poikkeavat suomenruotsista.
Kotiläksyjä tuli myös hieman, muttei hirveästi, eräänä läksynä oli kuitenkin ollut se, että täytyy käydä kyselemässä kadulla asukkailta vastauksia stipendiaattien kysymyksiin siitä, mitä he tietävät Suomesta.
Stipendiaattien vapaa-aika oli pääosin kulunut läheisellä rannalla hyvien ilmojen takia. Rannalla he olivat pelanneet rantalentopalloa, sekä tehnyt tuttavuutta ruotsalaisten nuorten kanssa. Grännan pikkukaupat oli myös tietenkin kierretty ja ostettu esimerkiksi tuliaisia ja postikortteja.
Johanna oli myös käyttänyt tilaisuuden hyväkseen ja käynyt erään toisen kielikurssi ryhmän kanssa keilaamassa Jönköpingissä. Muilla kurseilla oli ollut kurssilaisia esimerkiksi Saksasta ja Australiasta. Stipendiaatit olivat myös kiivenneet portaat ylös Grännassa sijaitsevalle vuorelle!
Viimeisenä iltana oli stipendiaateille ja myös muille samaan aikaan Grännassa olleille kielikurssilaisille järjestetty viereiselle saarelle eräänlainen rata. Saarella heitä odotti pyörät, joilla stipendiaatit polkivat pisteiltä toisille. Pisteille oli järjestetty erilaisia tehtäviä, kuten kirveen heittoa, tikan puhallusta, jousiammuntaa ja normaalia ammuntaa. ''Sain muuten ammuttua kaikki tölkit kumoon'', nauroi Johanna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti